Cum l-au convins liderii europeni pe Viktor Orban să voteze ajutorul pentru Ucraina. Varianta americanilor

vineri, 02 februarie 2024, 09:39
6 MIN
 Cum l-au convins liderii europeni pe Viktor Orban să voteze ajutorul pentru Ucraina. Varianta americanilor

Unii lideri europeni au făcut glume că îi vor trimite prim-ministrului Viktor Orban al Ungariei facturile de hotel pentru nopțile suplimentare petrecute în Bruxelles pentru a-l convinge să susțină finanțarea pentru Ucraina.

Alții, mai puțin în glumă, i-au transmis că se confruntă cu riscul suspendării legale din procedurile Uniunii Europene. Și câțiva i-au oferit o ureche prietenoasă și înțelegătoare în timpul întâlnirilor târzii cu paharul în mână, în timp ce se plângea de ceea ce percepe ca o birocrație europeană orientată împotriva lui din motive ideologice.

Joi dimineața, la doar o oră de la începerea unei reuniuni de urgență a Uniunii Europene, această presiune bine coordonată din culise l-a determinat pe domnul Orban să cedeze. După săptămâni în care a stat în calea celorlalți 27 de lideri, a fost în cele din urmă de acord cu un fond istoric pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, sau 54 de miliarde de dolari.

Avansul a fost deosebit de semnificativ atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană. Va contribui la menținerea economiei Ucrainei pe linia de plutire pentru următorii patru ani, chiar și în timp ce ajutorul american este blocat în Congres. Și a demonstrat hotărârea europeană de a sta unită în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei și hotărârea de a aduce la ordine pe domnul Orban, care adesea bloca procesele.

Pentru a ajunge la acest rezultat, cei mai importanți lideri europeni și-au asumat roluri variate pentru a-l determina pe domnul Orban să se alinieze.

Charle Michel a fost poliţistul rău

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a jucat rolul "polițistului rău". Luni, l-a sunat pe domnul Orban pentru a-i comunica că nu există nicio șansă să i se acorde cererea sa de drept de veto anual asupra fondului pentru Ucraina.

Și a pus pe masă "opțiunea nucleară" a UE, spunându-i domnului Orban că unele state membre luau în considerare lansarea unei proceduri care i-ar putea lua votul în întregime – ceea ce ar fi o utilizare fără precedent a regulamentului UE.

Apoi, miercuri seara, domnul Orban s-a întâlnit cu prim-ministrul Giorgia Meloni al Italiei, prietenul său ideologic de pe partea dreaptă dură, în apartamentul executiv al elegantului Hotel Amigo, un hotel de cinci stele, loc preferat al demnitarilor în vizită, situat în inima Bruxelles-ului.

Stând pe scaunele de catifea verde în fața tapetului cu frunze, peste o sticlă de șampanie, doamna Meloni i-a spus că are mai mult de câștigat de pe urma Uniunii Europene dacă cooperează. Ea a sugerat că o revizuire a fondului pentru Ucraina în 2025 ar putea satisface într-o anumită măsură nevoia sa de o atenție atentă asupra cheltuielilor. Acum nu era momentul să se încăpățâneze.

 

Macron a venit cu o soluţie uşor împăciuitoare

Apoi a venit rândul președintelui francez, Emmanuel Macron, care îl găzduise pe domnul Orban la prânz în ianuarie la Paris. Macron s-a întâlnit cu domnul Orban la Amigo mai târziu, în seara de miercuri, și a sugerat că liderii UE ar putea include în concluziile lor comune un limbaj care să facă trimitere la plângerea domnului Orban că Executivul UE reține fonduri de la Ungaria din cauza unui partizanat ideologic.

Între timp, domnul Orban știa că la câteva mile în sus pe stradă, în cartierul european al Bruxelles-ului, alți lideri se întâlneau să vorbească despre el – fără el. O întâlnire între domnul Michel, prim-ministrul olandez Mark Rutte și cancelarul german Olaf Scholz a confirmat că nu exista nimic de câștigat din întârzierea cu privire la fondul pentru Ucraina.

Ei erau hotărâți că nu vor face nicio concesie suplimentară – cum ar fi deblocarea banilor UE pentru Budapesta, pe care domnul Orban îi obținuse anterior de la partenerii săi.

Această veste i-a fost transmisă înapoi lui Orban.

Eforturile extraordinare de a-l determina pe domnul Orban să cedeze reflectau atât puterea sa unică de a juca rolul de perturbator, cât și hotărârea partenerilor săi din UE de a obține acordul unanim pentru a ajuta Ucraina.

Ucraina are nevoie disperată să mențină funcționarea serviciilor de bază. Ajutorul european, care va fi acordat sub formă de împrumuturi și granturi în următorii patru ani, va acoperi atât nevoile imediate, cât și va permite Ucrainei să își planifice bugetul pe termen lung.

Înainte de ziua de joi, negocierile erau blocate și atmosfera față de domnul Orban, cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir V. Putin în cadrul UE, se deteriora de la blocarea primei încercări de finanțare pentru Ucraina în decembrie.

Blocarea lui Orban irita partenerii săi europeni. Deși țara sa este mică, Orban s-a făcut un mare antagonist al regulilor și normelor UE.

Uniunea Europeană și Ungaria s-au confruntat de mult timp cu privire la politici referitoare la statul de drept, corupție și drepturile minorităților. Comisia Europeană, ramura executivă a blocului, a criticat Ungaria pentru numirile judecătorești pe care le consideră o interferență în independența instanțelor; legile discriminatorii împotriva comunității LGBTQ; și slăbirea autorităților anticorupție.

Acest lucru a blocat accesul Ungariei la aproximativ 20 de miliarde de euro până când poate demonstra că a modificat aceste politici pentru a le alinia cu regulile și valorile UE.

Domnul Orban a fost, de asemenea, un obstacol deosebit de mare pentru multe dintre ambițiile Europei, inclusiv unele sancțiuni împotriva Rusiei și chiar încercarea Suediei de a adera la alianța NATO.

El susține că rezistența sa se reduce la o dezacord fundamental cu ceilalți lideri europeni: nu crede că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității Europei, și nici nu crede că Uniunea Europeană ar trebui să-și pună greutatea în sprijinul Ucrainei.

Domnul Orban folosește în mod regulat levierii săi în cadrul blocului – adesea capacitatea sa de a bloca decizii care necesită unanimitate, cum ar fi introducerea fondului pentru Ucraina – pentru a determina Bruxelles-ul să facă concesii, inclusiv deblocarea banilor pe care i-a reținut de la Ungaria.

Forma finală a acordului conţine o menţiune vagă în favoarea lui Orban

În confruntarea actuală, domnul Orban a cerut o șansă anuală de a veta distribuirea banilor către Ucraina, dar această cerere a fost respinsă. În schimb, liderii au convenit să efectueze o revizuire regulată a cheltuielilor pentru a calma preocupările legate de deviere sau corupție.

În cadrul acordului, Comisia Europeană va întocmi un raport privind modul în care este utilizat fondul pentru Ucraina. Liderii europeni vor avea ocazia să dezbată performanța acestuia și să ridice orice preocupări legate de el.

Parlamentul European trebuie să aprobe fondul printr-o majoritate simplă, un prag care ar trebui depășit cu ușurință, iar votul ar putea avea loc încă din acest lună.

Dacă solicitarea domnului Orban pentru un drept de veto anual pentru fondul Ucrainei a fost o încercare de a obține acces la mai multe fonduri, aceasta a eșuat.

El a reușit doar să obțină o mențiune în concluziile summit-ului, îndemnând Comisia Europeană să fie "proportională" în modul în care îngheață finanțarea pentru statele membre pe care le sancționează pentru încălcări, cum este cazul Ungariei.

"Misiune îndeplinită", a scris el pe rețelele sociale. "Banii Ungariei nu vor ajunge în Ucraina și avem un mecanism de control la sfârșitul primului și al celui de-al doilea an. Poziția noastră privind războiul din Ucraina rămâne neschimbată: avem nevoie de un armistițiu și de negocieri pentru pace."

 Traducere din The New York Times

 

Comentarii