Cum pregătim copilul pentru venirea unui nou membru în familie?

sâmbătă, 03 aprilie 2021, 10:21
5 MIN
 Cum pregătim copilul pentru venirea unui nou membru în familie?

Nu împărțiți iubirea, multiplicați-o!

”Mama îl iubește mai mult pe bebe decât pe mine”!

”Mama și tata nu mai au timp să se joace cu mine pentru că au grijă de bebe”.

”Trebuie să am grijă de fratele meu pentru că eu sunt mai mare”.

”Nu mai pot face lucrurile ca înainte pentru că acum există un copil mic în casă”.

”Îl urăsc pe fratele meu”!

Am putea afirma că primele trei replici ale acestor copii pot reprezenta pași către dezvoltarea sentimentului de ură. Poate vi se pare prea mult spus, însă nu e deloc așa. Acest articol va răspunde la căteva întrebări:

  1. Cum dăm vestea că mami e însărcinată?
  2. Cum pregătim copilul pentru perioada cât mama va sta internată în maternitate cu bebelușul?
  3. Cum anunțăm venirea fizică a nou născutului acasă?
  4. Cum evităm instalarea geloziei între frați?

Este foarte important să îi spuneți și copilului că vă doriți să mai aduceți pe lume un bebeluș pentru a evita ca vestea să-l surprindă în mod negativ. Am lucrat cu mulți copii care erau șocați că în mai puțin de 9 luni va veni un frățior, și asta din cauză că auziseră de la colegi sau prieteni că a avea un frate este neplăcut.

Putem să îi prezentăm tipuri de activități distractive pe care nu le-am putea face decât în noua formula, putem face împreună planuri legate de creștere, de cumpărăturile necesare, de ceea ce l-ar putea învăța fiecare membru al familiei, astfel încât să-l determinați să își dorească și nu să se resemneze în legătură cu decizia voastră de a mai avea un copil.

Momentul în care mama află că este însărcinată ar putea fi prezentat printr-un desen care ar curma teama că dragostea părinților va fi îndreptată către noul membru al familiei: desenați împreună o floare care simbolizează iubirea și adăugați, pe rând, câte o petală pe care treceți numele celor mai importante persoane pe care le iubiți, astfel încât micuțul să înțeleagă că iubirea nu se va împărți, ci se va multiplica!

Permiteți-i copilului să participe activ la cumpărăturile necesare pentru bebeluș, să aleagă jucării, obiecte vestimentare și arătați-i că este la fel de important ca și voi în acest proces, oferindu-i locul cuvenit de om de bază.

Copilul va fi informat din timp cu privire la numărul zilelor cât mama va sta internată (se va da un maxim, astfel încât cel mic să se programeze din punct de vedere mental asupra duratei, iar dacă ieșiți mai devreme, cu atât mai mult bucuria va crește în intensitate). Recomand ca părintele sau rudele cu care rămâne copilul acasă, în așteptarea mamei, să mențină pe cât posibil aceleași activități ale sale, dar și cele pe care le făcea doar cu mama, pentru a nu i se da senzația că viața i se va schimba și ceea ce îi era dedicat se va pierde.

O petrecere de bun venit ar fi foarte potrivită pentru a-l primi pe bebeluș! Ideal este ca cei prezenți să îi aducă și copilului mai mare câte un cadou pentru ca acesta să nu se simtă neglijat.

Gelozia dintre frați este un subiect amplu, dar ceea ce vreau să vă spun este să nu vă îngrijorați sau să vă simțiți vinovați de apariția ei, întrucât nu va putea fi 100% evitată. Este foarte posibil ca fratele mai mare să-l primească fără nicio problemă pe cel mic, să fie implicat și să îi facă plăcere să aibă grijă, însă gelozia se poate dezvolta când vine momentul să împartă jucăriile și cel mic devine și el mare. Nu fiți dezamăgiți! Așa se dezvoltă relația dintre ei și, să fim serioși, câți dintre cei ce nu suntem singuri la părinți nu ne amintim de prima bătaie, primul conflict, primul moment în care am pârât? Și acestea sunt amintiri frumoase dacă sunt gestionate sănătos de către părinți.

Gelozia pe bebeluș poate fi evitată prin implicarea celui mare în activitățile ce țin de micuț, prin oferirea simultană de îmbrățișări și pupici, prin cuvinte frumoase adresate ambilor și prin menținerea programului cu care era obișnuit cel mare anterior cât de mult cu putință.

Nu dați vina pe bebeluș! Va deveni personajul negativ și un intrus în ochii fratelui mai mare. ”Nu te pot lua în brațe, sunt însărcinată”, ”Ne jucăm mai târziu, ești mare, mai poți aștepta”. Fraze marcante care pot fi înlocuite cu ușurință astfel: ”Te rog să o ajuți pe mami și să mergi pe jos, sunt foarte obosită” (vă puteți, de asemenea, coborî la nivelul lui și să-i oferiți o îmbrățișare), ”Ne jucăm de îndată ce termin ce am de făcut. Ai vrea să mă ajuți pentru a termina mai repede? Dacă nu, spune-mi ce crezi că ai putea face până termin eu”.

Părinți relaxați, copii fericiți!

Pregătiți fiecare etapă temeinic și totul va curge lin!

Comentarii