Cum să alegi culorile în camera copilului tău

joi, 03 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Cum să alegi culorile în camera copilului tău

Amenajarea camerelor copiilor trebuie făcută cu un plus de responsabilitate, pentru ca cei mici să aibă parte de un mediu optim în care să poată crește și să se poată dezvolta. Cu atât mai mult cu cât, în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, și-au petrecut și mai mult timp decât de obicei în camerele lor.

Culorile din casă ne influențează pe noi, adulții, în diferite feluri, putându-ne da o doză de energie sau relaxându-ne pentru odihnă. Iar dacă pentru noi impactul se simte imediat, pentru cei mici, aflați în creștere, impactul este cu atât mai mare, fiind mult mai sensibili la influența culorilor.

Desigur, nu toți copiii sunt la fel, iar preferințele pentru anumite culori îi vor face, bineînțeles, să se simtă mai bine în camera în care au fost folosite. De altfel, copiii vor prefera întotdeauna culorile aprinse, puternice, chiar țipătoare, fapt ce merge mână în mână cu energia de care ei dau mai tot timpul dovadă. Asta nu înseamnă, însă, că o amenajare în care predomină culorile aprinse este cea mai bună soluție. Ideal, ar trebui creat un mediu în care copilul să se simtă plin de viață, dar în care să se și poată odihni cum trebuie. 

Psihologia culorilor ne spune multe despre impactul acestora, dar bazează-ți alegerile, în primul rând, pe temperamentul copilului tău. Amenajarea te poate ajuta fie să domolești un copil prea agitat sau să dai un plus de energie unui copil mai liniștit.

Vezi mai jos ce efect pot avea culorile asupra celui mic:

Roșu: O culoare cu care poți avea fie un succes garantat, fie un eșec total. Culoarea roșu este o culoare activă, dă energie și crește pulsul inimii, tensiunea și rata respirației. Pe de altă parte, roșul predispune la agresivitate, iritabilitate și sporește apetitul pentru mâncare (vezi cum majoritatea amenajărilor de restaurante includ culoarea roșu). Sfatul nostru este să folosești această culoare doar ca accent în amenajare, și nu pe suprafețe mari.
Dacă, de exemplu, ai un mic sportiv acasă, unele studii sugerează că roșul poate crește performanța atletică. Atenție, însă, și la nuanța folosită: roșul aprins îl poate copleși, chiar speria, pe cel mic, însă un roșu mai stins dă căldură amenajării, fără a fi prea mult.

Galben: Galbenul denotă fericire, optimism, motivație și energie. Nuanțele mai pale sporesc concentrarea și procesele cognitive, iar galbenul aprins stimulează memoria și duce la o accelerare a metabolismului. Ca și în cazul culorii roșu, cantitatea de culoare face și aici diferența: prea mult galben aprins poate duce la sentimente de agitație și frustrare. Galbenul închis nu se recomandă deoarece îi poate face pe copii să acumuleze tensiuni interioare.

Portocaliu: O culoare ce împrumută multe trăsături de la părinții ei, roșu și galben, ce deține o caracteristică socială distinctă, fiind ideală pentru dezvoltarea inteligenței sociale a copilului, astfel încât acesta și prietenii se vor simți excelent jucându-se într-o cameră amenajată cu portocaliu, stimulând comunicarea și cooperarea. Se potrivește mai ales copiilor care sunt mai mari, dar încă nu au atins adolescența, deoarece ajută la un spirit independent și extrovert. Dar atenție, iarăși, la cantitate: prea mult portocaliu duce la suprastimulare.

Albastru: Cu toții știm că albastrul este culoarea aleasă pentru băieței, dar hai să privim peste acest aspect. Albastrul are un efect opus culorii roșu, calmând mintea și corpul, scăzând tensiunea, rata respirației și sentimentele de anxietate și agresivitate. Copiii predispuși la insomnii, accese de furie sau alte probleme comportamentale se pot simți excelent într-o cameră în care predomină albastrul. Cu toate acestea, dacă dormitorul copilului este poziționat spre Nord și nu are prea multă lumină, albastrul poate avea un efect sedativ în mod constant.

Verde: Verdele simbolizează natura și, astfel, creează o atmosferă calmă și liniștită. Asociată cu sănătatea, vindecarea și starea de bine (vezi cum verdele predomină în amenajările clinicilor și spitalelor), această culoare reduce stările de anxietate și sporește concentrarea. În plus, unele studii au relevat că expunerea la verde îi face pe copii să învețe mai ușor să citeasca. Dacă în cazul altor culori se indică să te rezumi la o cantitate moderată, în cazul verdelui nimic nu te oprește din a-l folosi pe suprafețe mari.

Roz: Culoarea fetelor pentru cei mai mulți dintre noi, dar n-ar strica să privim rozul dintr-o perspectivă mai obiectivă. O culoare liniștitoare, rozul sporește empatia și afecțiunea. Rozul poate fi, însă, o culoare de care copiii să se plictisească repede, așadar nu o folosi decât pentru lenjerie de pat, decorațiuni, draperii, accesorii etc. 

Mov: O culoare sofisticată, ce denotă încredere în sine și ambiție. Movul simbolizează și creativitatea, înțelepciunea și spiritualitatea. Profunzimea movului este ideală pentru a trezi compasiunea și sensbilitatea în copii, însă utilizeaz-o cu mai multă atenție dacă ai un copil sensibil și emotiv. 

 

Comentarii