Cum se aplică amenzile în parcare la supermarket? Mulţi şoferi cred că aici nu poţi fi sancţionat, fiind domeniu privat. Fals!

vineri, 01 martie 2024, 12:38
2 MIN
 Cum se aplică amenzile în parcare la supermarket? Mulţi şoferi cred că aici nu poţi fi sancţionat, fiind domeniu privat. Fals!

Mulţi şoferi consideră că legislaţia rutieră nu se aplică în totalitate în parcările private, cum ar fi cele ale supermarketurilor sau ale mall-urilor, dar situaţia nu stă deloc aşa.

Regulile şi indicatoarele rutiere se aplică şi în parcarea magazinului. Iată, în rândurile de mai jos, ce prevede Codul Rutier, potrivit portalului ProMotor.ro.

Adesea, pentru că parcările marilor magazine se află pe o proprietate privată, mulţi şoferi se află într-o dilemă. Nu ştiu dacă sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie şi indicatoarele rutiere, sau dacă acestea au doar caracter informativ. Într-adevăr, mall-urile, supermarket-urile şi toate magazinele mari au parcări proprii. Acestea sunt amenajate pe proprietatea respectivului magazin şi administrate în regim privat. De aceea, mulţi şoferi consideră că, fiind un domeniu privat, regulile de circulaţie care se aplică pe drumurile publice nu sunt obligatorii şi în acest caz.

Deşi aceste parcări nu se află pe domeniul public, drumurile de acces sunt destinate circulaţiei publice. Ceea ce înseamnă, conform legii, că şoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulaţie, indiferent că e vorba de viteza de deplasare, sensurile de mers sau parcare. Iar Poliţia poate aplica sancţiuni şi în aceste parcări aşa cum o face pe drumurile publice.

În general, majoritatea amenzilor sunt aplicate pentru parcarea neregulamentară. Fie când un vehicul blochează drumul, fie când acesta e parcat neregulamentar pe un loc destinat persoanelor cu dizabilităţi.

Din anul 2020, amenzile au fost mărite pentru şoferii care ocupă neregulamentar un loc de parcare pentru persoane cu dizabilităţi.

„Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu dizabilităţi se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, precizează Poliţia Română pe pagina de Facebook a instituţiei.

Această amendă poate fi aplicată atât de către poliţiştii de la Brigada Rutieră, cât şi de Poliţia Locală.

Articolul integral AICI

Comentarii