Cum se simt cei doi români infectaţi cu varianta Omicron a SARS-CoV2

duminică, 05 decembrie 2021, 11:18
2 MIN
 Cum se simt cei doi români infectaţi cu varianta Omicron a SARS-CoV2

Cei doi pacienţi confirmaţi cu varianta Omicron a SARS-CoV2 – o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui, repatriaţi pe 30 noiembrie din Africa de Sud – sunt în stare foarte bună. Unul dintre ei este asimptomatic, iar celălalt are simptome foarte uşoare, de "răceală banală", a afirmat duminică ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a spus că sunt analizate diferite scenarii şi vor fi decise măsuri temporare pentru a limita răspândirea acestei variante în România.

"În cazul celor două persoane, simptomele sunt minore. Persoana din Bârlad este asimpromatică, iar celaltă are simtome minore, de răceală banală", a afirmat Rafila, duminică dimineaţă.

El a precizat că ambii pacienţi erau vaccinaţi împotriva COVID-19. De la ora 11.00, la guvern va avea loc o şedinţă convocată de premierul Nicolae Ciucă cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, în contextul confirmării în România a primelor două cazuri de infectare cu varianta Omicron a SARS-CoV-2.

Rafila a spus că va fi făcută o analiză rapidă a situaţiei şi a eventualelor măsuri care trebuie impuse în România pentru a limita posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid.

"Trebuie să luăm măsuri temporare până ne lămurim ce este cu această tulpină, pentru că avem extrem de puţine informaţii (…) Analizăm diverse scenarii, astfel încât să găsim un set de propuneri pentru limitarea transmiterii acestei tulpini. Aplicabilitatea măsurilor este un element care trebuie luat în considerare", a mai spus Rafila, duminică.

Reamintim că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate sâmbătă în România. Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat în vârstă de 59 de ani din judeţul Vaslui, repatriaţi pe 30 noiembrie din Africa de Sud.

Ambele persoane sunt izolate la domiciliu. În acest moment se aşteaptă, de asemenea, rezultatul secventierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii