De Business

Punem punctul pe știi

Cum va fi abordată criza energetică pe fondul creşterii preţurilor şi al restrângerii ofertei

miercuri, 20 iulie 2022, 09:27
1 MIN
 Cum va fi abordată criza energetică pe fondul creşterii preţurilor şi al restrângerii ofertei

Comisia Europeană urmează să comunice miercuri mult aşteptata propunere de abordare a crizei energetice pe fondul creşterii preţurilor şi al restrângerii ofertei.

Rusia utilizează energia ca armă împotriva UE, impunând în ultimele luni o serie de reduceri unilaterale ale furnizării de gaze către ţările europene.

Conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania, a fost închisă de săptămâna trecută pentru lucrări anuale de întreţinere şi toată lumea se întreabă dacă va fi repusă în funcţiune aşa cum era planificat, joi.

În acest context, Comisia Europeană se pregăteşte să îşi aroge de urgenţă noi puteri, pentru a obliga ţările UE să-şi diminueze consumul de gaze dacă blocul se va confrunta cu goluri de aprovizionare cu gaze în lunile următoare. Propunerea este de aşteptat să fie prezentată împreună cu comunicarea planificată miercuri privind economisirea gazelor naturale pentru iarnă.

Conform proiectului citat de Politico, Comisia ar putea solicita statelor membre reducerea obligatorie a consumului de gaze în cazul unei urgenţe, cum ar fi sistarea livrărilor de gaz rusesc.

Discuţiile se concentrează acum pe gradul de reducere care va fi impus statelor membre şi pe perioadă. Posibil ca reducerile să fie impuse strict pe perioada iernii, iar procentul de reducere a consumului naţional să fie stabilit între 10% şi 15%.

Citiţi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

 

Comentarii