O viaţă întreagă printre jonglerii imobiliare

Cunoscut milionar ieşean, băgat ieri după gratii: 4 ani. Iată toate faptele!

joi, 16 decembrie 2021, 03:03
3 MIN
 Cunoscut milionar ieşean, băgat ieri după gratii: 4 ani. Iată toate faptele!

Afacerea imobiliară a latifundiarului ieşean Ioan Zapodeanu ce părea cea mai inofensivă s-a dovedit cea care l-a doborât. O jonglerie cu aproape 7.000 de metri pătraţi în zona Abatorului, teren luat în mod ilegal de la stat, i-a adus acestuia o condamnare la patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa a devenit definitivă ieri, la Înalta Curte, ceea ce înseamnă că este pusă în executare „de îndată”. Sentinţa a adus ieri şi unele suprinze: complicii din dosar, condamnaţi anterior cu executare, au scăpat de închisoare, primind cu suspendare. Printre aceştia, un funcţionar de la Cadastru, dar şi fosta directoare de la „Mica Industrie”.

Milionarul ieşean Ioan Zapodeanu va ajunge la închisoare. Cunoscut pentru afacerile sale imobiliare, mai ales cele vizând valorificarea drepturilor succesorale ale moştenitorilor unor foşti proprietari, pe Zapodeanu tocmai o astfel de afacere l-a adus în pragul închisorii. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat ieri la 4 ani de închisoare cu executare pentru o afacere de acum peste un deceniu. Este singurul implicat în dosar care va ajunge efectiv după gratii, ceilalţi fiind condamnaţi cu suspendare.

Zapodeanu a fost acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi spălare de bani. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi Gineta Roman, fosta directoare a SC Mica Industrie SA, Lucian Drîmbă, la acea dată jurist în cadrul societăţii, şi un funcţionar al Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Mariana Popa.

Gineta Roman

Conform rechizitoriului, în ianuarie 2008 Gineta Roman a dispus retrocedarea către Zapodeanu a unui teren de 6.700 mp, cu construcţii de 1.500 mp, în zona Abatorului. După doi ani, Mariana Popa a efectuat intabularea dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea lui Zapodeanu. Ulterior, acesta şi-a mandatat soţia să vândă o cotă de 5% din teren către Roxana Călin, pentru 65.000 lei. Restul terenului a fost transferat cumnatei lui Zapodeanu, contra sumei de 20.000 de euro.

Cei patru au fost trimişi în judecată întrucât retrocedarea fusese ilegală. Terenul nu aparţinea SC Mica Industrie, ci statului. Societatea avea doar un drept de superficie asupra lui. În aceste condiţii, procurorii DNA au calculat un prejudiciu adus patrimoniului statului de 1,6 milioane euro, reevaluat ulterior la doar 180.000 euro.

Mica Industrie – clădirea

Dosarul a fost înaintat instanţei în 2017. În martie anul trecut, Zapodeanu a fost condamnat de Curtea de Apel la un total de 5 ani de închisoare, iar pe Gineta Roman, Mariana Popa şi Lucian Drîmbă, la câte 4 ani de închisoare. Totodată, cei patru au fost obligaţi în solidar şi la plata către stat a sumei de 885.000 lei ca despăgubiri, lui Zapodeanu fiindu-i pus sechestru pe casa din Copou, situată lângă IPJ, dar şi pe alte proprietăţi. Sentinţa a fost atacată cu apel în faţa ÎCCJ atât de către acuzaţi, cât şi de către procurorii DNA. După mai multe amânări, magistraţii au stabilit ieri sentinţele definitive, reducând cu câte un an pedepsele stabilite la nivelul Curţii de Apel şi dispunând suspendarea executării pentru toţi inculpaţii, cu excepţia lui Zapodeanu. Sentinţa fiind definitivă, mandatul de reţinere şi introducere după gratii a milionarului ieşean trebuie pus în aplicare de îndată.

VEDEȚI ȘI:

Reţeta perfectă: Lasă în urmă datorii de milioane şi nimeni nu este vinovat! – AICI

Comentarii