De Business

Punem punctul pe știi

CURENT IEFTIN – S-a terminat criza din energie? Au apărut, în premieră, multe oferte la un preţ sub plafonul stabilit de stat

marți, 06 februarie 2024, 12:28
2 MIN
 CURENT IEFTIN – S-a terminat criza din energie? Au apărut, în premieră, multe oferte la un preţ sub plafonul stabilit de stat

Furnizorii de electricitate şi gaze au venit cu oferte pentru consumatorii casnici la niveluri sub plafoanele stabilite de stat, arată datele din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE.

Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la declanşarea crizei din energie, scrie HotNews.ro. La electricitate, companiile şi-au mulat ofertele pentru pragurile de consum din schema de plafonare-compensare. Mai exact, clienţii cu consum sub 100 de kWh au la dispoziţie 19 oferte egale cu preţul din plafon (0,68 lei/kWh).

Ofertele sunt valabile de la începutul lunii februarie. De remarcat este că numărul lor creşte de la o zi la alta; ieri, spre exemplu, erau 17 oferte cu preţul din plafon. Printre companiile care oferă cel mai mic preţ enumerăm Getica 95, Enterex, E.ON, Electrica Furnizare, MET România, OMV Petrom. Se remarcă, totodată, că Hidroelectrica nu mai este cea mai ieftină companie, având oferte la un preţ peste plafon (0,77 lei/kWh).

Pentru pragul următor de consum, adică între 100 şi 255 kWh, Hidroelectrica este singura care are un preţ sub plafon (acelaşi 0,77 lei/kWh). Însă există alte opt oferte la preţul din plafon (0,8 lei/kWh): Enterex, ICCO Energ, MET România, Nova Power and Gas, OMV Petrom.

Pentru consum mare, de peste 255 kWh, există nouă oferte sub preţul de plafon (1,3 lei /KWh).

Şi la gaze găsim nu mai puţin de 22 de oferte la preţul de sub plafon, care a fost stabilit la 0,31 lei pe kWh. Companiile cu aceste tarife sunt Enterex, Nova Power and Gas, OMV Petrom, Renovatio Trading, Next Energy Partners, Premier Energy, PPC Energie, Engie, MVM, E.ON Energie, Getica 95.

Se pune astfel întrebarea ce rost mai are schema de plafonare-compensare pe care autorităţile vor să o menţină până la 1 aprilie 2025, în loc să înceapă să liberalizeze din nou piaţa, iar preţurile să se regleze de la sine?

Articolul, integral, AICI

Comentarii