Cursă contracronometru: 15 luni pentru construirea noului terminal de pasageri de la Aeroport

marți, 14 septembrie 2021, 01:59
2 MIN
 Cursă contracronometru: 15 luni pentru construirea noului terminal de pasageri de la Aeroport

Termenul este menţionat în proiectele de hotărâre pe care le vor adopta azi consilierii judeţeni pentru demararea obiectivului de investiţii

 

Cu câteva zile întârziere decât se estima iniţial, plenul Consiliului Judeţean se întruneşte ca să dea undă verde proiectelor de extindere a extinderii infrastructurii aeroportuare. Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ programată în această după-amiază se află nu mai puţin de cinci proiecte de hotărâre prin care va fi lansată construirea unui nou terminal de pasageri şi a parcării lărgite.

Primul proiect fixează valoarea totală a proiectului, 447,4 milioane de lei, partea eligibilă fiind de 287,6 milioane. Din această ultimă sumă, 244,5 milioane vor veni de prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 37,4 milioane de la bugetul de stat. Aeroportul va trebui să contribuie cu 5,75 de milioane de lei, în vreme ce valoarea totală neeligibilă se ridică la 17,7 milioane de lei. La toate acestea se adaugă TVA, 70,97 de milioane de lei, şi alte 71 de milioane, rest eligibil în afara schemei de ajutor de stat.

Un alt proiect va modifica denumirea obiectivului de investiţii, „Dezvoltarea Aeroportului Internaţional laşi”, prin adăugarea a două etape: „Extinderea terminalelor de pasageri şi a facilităţilor de parcare pentru Aeroportul Internaţional Iaşi”, respectiv „Extinderea suprafeţelor de mişcare, turn de control şi creşterea de facilitate cargo la Aeroportul Internaţional laşi”. Practic, proiectul este împărţit în două module, primul fiind cel prioritar, respectiv construirea terminalului T4 şi extinderea parcării.

Aleşii vor intra apoi în detalii. Ei urmează să se pronunţe asupra dimensiunilor T4 – 31,2 mii mp pe trei niveluri -, respectiv a capacităţii parcării extinse: 216 locuri autoturisme, 9 locuri pentru autobuze/autocare, 53 de locuri în zona de îmbarcare-debarcare pasageri, plus 65 de locuri de parcare de lungă durată. Durata estimată de execuţie pentru terminalul de pasageri şi parcare este de 15 luni.

Ultimul proiect supus astăzi aprobării consilierilor judeţeni stabileşte toate acestea prin rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al aerogării pentru anul în curs. Amintim că proiectul de extindere a infrastructurii aeroportuare trebuie să fie finalizat până la 31 decembrie 2023.

Citiți și: Starea Aeroportului: Blue Air se întoarce. Planuri de 90 de milioane de euro

Comentarii