Cursa pentru șefia NATO. Reuters: Rutte, susținere puternică. Iohannis, menționat doar în discuții informale

vineri, 23 februarie 2024, 11:38
2 MIN
 Cursa pentru șefia NATO. Reuters: Rutte, susținere puternică. Iohannis, menționat doar în discuții informale

Cu sprijinul SUA, cea mai mare putere din cadrul NATO, a principalelor trei mari națiuni europene și al altor 16 membri NATO, premierul olandez Mark Rutte se află într-o poziție dominantă pentru a deveni secretar general NATO și orice rival va apărea se va confrunta cu o luptă dificilă, relatează Reuters într-un articol publicat joi, 22 februarie, în care analizează cursa pentru șefia NATO.

În ceea ce-l privește pe președintele român Klaus Iohannis, despre care o jurnalistă Bloomberg a scris joi că România a notificat NATO că intră în cursa pentru desemnare, Reuters scrie că diplomații cu care au vorbit spun că a fost menționat în discuții informale drept posibil candidat, dar Rutte este singurul candidat oficial. De altfel, întrebată de G4Media despre o posibilă candidatură a lui Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a transmis joi că „nu comentează zvonuri”.

Rutte, susținut de SUA, Marea Britanie, Franța și Germania Succesorul lui Jens Stoltenberg, care își încheie mandatul în octombrie, va fi ales doar cu susținerea tuturor celor 31 de state membre, posibil 32 dacă aderarea Suediei se va realiza la timp. El va prelua mandatul într-un moment crucial, fiind însărcinat să susțină sprijinul membrilor NATO pentru apărarea costisitoare a Ucrainei împotriva invaziei rusești și să protejeze alianțe împotriva oricărei escaladări care ar putea trage alianța direct într-un război cu Moscova. „Președintele (Joe) Biden susține cu fermitate candidatura premierului Rutte pentru a deveni următorul secretar general al NATO”, a declarat un oficial american pentru Reuters. „Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței alianței, este un lider natural și un comunicator, iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”.

Mai mult, pe libertatea

Comentarii