De Sănătate

Punem punctul pe știi

Da! Vom învinge tuberculoza!

joi, 21 martie 2024, 09:15
4 MIN
 Da! Vom învinge  tuberculoza!

Tuberculoza continuă să facă ravagii la nivel mondial, în ciuda tratamentelor tot mai intensive care au ca scop lupta cu acest flagel. Formele active sunt doar varful aisbergului, spun medicii pneumologi, pentru că cele mai multe infecții sunt latente, inaparente, iar statisticile apreciază că până la o treime din populația planetei a fost infectată. 

Considerată, inițial, o boală a sărăciei, forma activă a TBC este favorizată de scăderea capacității imune de apărare și, tot mai des, medicii semnalează forme de boală rezistentă la tratament, cu prognostic rezervat.

Cu toate acestea, Raportul Global pentru Tuberculoză din 2023 al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 72 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2023. 

”OMS a elaborat un program de lucru în vederea eliminării TB care vizează scăderea cu 80% a cazurilor noi de tuberculoză  până în 2030, reducerea mortalității prin tuberculoză cu 90%, deziderate greu de realizat după pandemia cu SARS CoV2 și în contextul conflictelor  armate de la nivel mondial, al perioadei de criză economică mondială dar și de  tendința globală de schimbare a managementului cazurilor de tuberculoză  prin abordarea centrată pe pacient și pe nevoile acestuia”, a explicat Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) Iași, membru în Subcomisia pentru asigurarea controlului tuberculozei din cadrul Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătății.  

Sloganul din acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, care se sărbătorește pe 24 martie este: Da! Vom învinge tuberculoza!
În acest context, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin Dispensarul TBC Iași dar și prin dispensarele din județ, organizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică, al Universității de Medicină și Farmacie, al Consiliului Județean, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, al Inspectoratului de Învățământ și cu suportul material oferit de Primăria Municipiului Iași și de Antibiotice SA, o serie de manifestări menite să informeze populația de toate vârstele asupra tuberculozei. 

”O boală care este încă prezentă în număr destul de mare printre locuitorii județului Iași și necesită  diagnostic și tratament precoce și care se poate  realiza  numai printr-o finanțare substanțială a programului de supraveghere și control a tuberculozei”, a punctat Dr. Adriana Sorete Arbore.

Aceasta a menționat că, după o atentă și îndelungată analiză a evoluției tuberculozei în județul Iași, toți cei implicați în activitatea de supraveghere și management a cazurilor de tuberculoză, au constatat că:

– În numere absolute cazurile de TB au scăzut de la 639 în 2018 la 534 în 2023,
– Evoluția incidenței globale la %000 locuitori a scăzut de la 75.33%000 la 69.4%000 în 2023,
– Incidența TB la copii a variat de la 21.95%000 în 2018 la 20.52%000 în 2023.
– Mortalitatea prin tuberculoză  a înregistrat valori cuprinse între 3.17%000  în 2018 la 3.53%000  în 2022.

”Aceste fluctuații sunt explicate de pandemia SARS CoV 2 care a declanșat o lipsă de adresare a cazurilor de tuberculoză către rețeaua de pneumologie urmată, în mod previzibil, de creșterea numărului de decese și a îmbolnăvirilor la copii. Această tendință de evoluție nefavorabilă se menține pentru următorii ani. OMS estimează că pandemia COVID a dus la un regres al tendinței de scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză de cel puțin 5 ani. De aceea, trebuie să fim pregătiți. Sunt necesare fonduri mai mari pentru  programul de supraveghere și control al tuberculozei, în vederea unui diagnostic rapid, modern genetic și pentru terapie cu medicamentele necesare diverselor forme de tuberculoză care pot să apară”, a mai adăugat Dr. Adriana Sorete Arbore.

Ca în fiecare an, în judetul Iași sunt organizate ample acțiuni dedicate zilei de 24 martie, ”Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei”.

Vor avea loc trei sesiuni de informare-educare-comunicare organizate la Colegiul Tehnic Mihail Sturza din Iași, la Colegiul Național Ștefan cel Mare din Hârlău și la Liceul teoretic Ioan Neculce din Târgu Frumos, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Prelegerile vor fi susținute de medici rezidenți pneumologi din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.

De asemenea, vor fi realizate șase întâlniri cu populația, enoriași de la șase biserici din Iași, recomandate de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei la care rezidenți și medici din Dispensarul TBC Iași vor vorbi despre tuberculoză.

Acestor manifestări li se adaugă o zoom-întâlnire cu asistenții comunitari din județ, organizată de Compartimentul de Promovare a Sănătății din cadrul DSP Iași

Programul pentru celebrarea zilei de 24 martie mai cuprinde postarea de  bannere, afișe publicitare, rularea unui film realizat de către Dispensarul TBC  și Spitalul clinic de Pneumoftiziologie Iași pe ecranele din mijloacele de transport în comun. 

De altfel, mesaje zilnice pe tema tuberculozei  vor fi prezente și pe site-ul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași cât și pe adresa de facebook  a Dispensarului TBC.

 

Comentarii