De ce abdică Dragnea la Iaşi?

joi, 11 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 De ce abdică Dragnea la Iaşi?

Or, dacă Dragnea mai are un cuvânt important de spus în partid, mă aştept ca în zilele următoare să fie schimbată „locaţia” şedinţei PSD. Aşa cum au anulat peste noapte şedinţa de Guvern dedicată Centenarului care urma să se desfăşoare la Iaşi.

Scandalul poliţistului acuzat de pedofilie pare să fi pecetluit soarta lui Liviu Dragnea la şefia PSD. După ce luni seara a scos o remiză, in extremis, în partida de la CEx cu oamenii premierului Tudose, marţi dimineaţa, infractorul din Teleorman şi-a pierdut omul cheie din echipa guvernamentală.  În căutarea „acarului Păun”, ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a cerut demisia şefului de la Omoruri din Poliţia Capitalei, un profesionist cu un CV ireproşabil, respectat în breaslă, vinovat de un singur „păcat”. S-a împotrivit recent modificărilor PSD la legile Justiţiei. A fost „decât” cireaşa de pe tort pentru fosta secretară de şcoală generală, privită de la început cu multă neîncredere de subordonaţi. Şi aici trebuie punctat un lucru, oricât de incomod sună. Cei mai mulţi poliţişti, la fel ca marea masă a angajaţilor din sistemul public, sunt votanţi ai PSD. Gafele ministrului de Interne se transferă la omul care a promovat-o şi protejat-o – Liviu Dragnea -,nu asupra Guvernului PSD. Altfel spus, votanţii cu pulan ai partidului nu vor da cu cascheta de pământ „prost-am fost că i-am votat pe ăştia”, ci îl vor înjura pe Dragnea că a întinat idealurile social-democraţiei. E valabil pentru toate categoriile de bugetari – fireşte că există excepţii -, şi acesta e principalul motiv pentru care lui Dragnea i se scufundă corăbiile.

Acum, să nu ne aşteptăm ca de mâine-poimâine sau chiar după o lună-două, Dragnea să fie debarcat de la şefia partidului. Va rămâne formal liderul PSD, dar va juca după cum îi cântă premierul Tudose. La ce pârghii de putere va fi forţat să renunţe pe 29 ianuarie, la Iaşi. Greu de înţeles de ce Dragnea a acceptat să-şi semneze decretul de abdicare în capitala Moldovei. Putea merge liniştit la Cluj, Timişoara sau Sibiu, oraşe în care ar fi fost înjurat tot partidul, în frunte cu premierul Tudose. Ieşenii, mai puţin iuţi la mânie (şi mai pesedişti, să recunoaştem) vor pune toate fărădelegile în cârca teleormăneanului. Şi vor fi câteva sute de protestatari la Iaşi chiar de mută Maricel Popa şedinţa la Bucium sau Paşcani.  În orice caz, faptul că Dragnea a picat în capcana CEx-ului organizat la Iaşi arată că liderul PSD a fost încolţit luni şi a acceptat necondiţionat, fără o analiză la rece, termenii şi condiţiile inamicului. Or, dacă Dragnea mai are un cuvânt important de spus în partid, mă aştept ca în zilele următoare să fie schimbată „locaţia” şedinţei PSD. Aşa cum au anulat peste noapte şedinţa de Guvern dedicată Centenarului care urma să se desfăşoare la Iaşi.

Ideal ar fi ca lupta pentru putere din PSD să fie tranşată cât mai repede. Până acum, premierul Tudose s-a ţinut departe de scandalul legat de legile justiţiei, sugerând că „butonul roşu” e la liderul de partid. Nu ştie, nu se bagă, nu-i treaba lui. În acest moment, raportul de forţe în partid pare să-i fie uşor favorbabil, iar autoritatea în Guvern i-a crescut. Dacă în următoarele zile ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cere revocarea din funcţie a Codruţei Kovesi, premierul nu mai are dreptul să invoce vreo scuză. Trebuie să-şi asume propunerea, iar noi să ne întrebăm dacă nu cumva am scăpat de „dracu” şi am dat de „tac-su”. 

Comentarii