De ce apără PNL pensiile speciale şi secţia specială

joi, 02 septembrie 2021, 01:50
4 MIN
 De ce apără PNL pensiile speciale şi secţia specială

De „nicăieri”, liberalul a anunţat că susţine o propunere a UDMR (cum altfel?) prin care aleşii locali să-şi păstreze pensiile speciale. Pentru că ei, sărăcuţii, încasează „indemnizaţii şi doar atât”. Cu alte cuvinte, în timp ce eliminarea pensiilor speciale bate pasul pe loc de doi ani, PNL caută soluţii să păstreze privilegiile obţinute de baroni (primari şi şefi de CJ).

După discuţiile de luni din coaliţie, un lucru a devenit clar. PNL este partidul care nu doreşte defiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor (aka – SIIJ). Până deunăzi, liberalii invocau un amendament al UDMR, prin care se propunea păstrarea secţiei, dar trecerea ei în subordinea Parchetului General. Vezi doamne, peneliştii voiau desfiinţarea imediată a SIIJ, dar fără să-i supere pe colegii maghiari, aşa că discuţiile ar fi trebuit să continue până la Paştele Cailor când s-ar fi găsit o soluţie. De luni a devenit evident că liberalii se foloseau de opoziţia UDMR pentru a masca propriul lor ataşament faţă de instrumentul creat de PSD pentru a intimida magistraţii. Concret, prin vocea Iulianei Scântei (despre care se vehiculează că va fi viitorul ministru al Justiţiei când PNL va scăpa de USR PLUS), liberalii au invocat un paragraf din avizul Comisiei de la Veneţia în care se discută despre soluţionarea plângerilor împotriva magistraţilor, astfel încât acestea să nu mai pună presiune pe procurori şi judecători. Nimic deosebit până aici, dar, PNL vrea că aceste noi soluţii legislative să apară, peste noapte, la pachet cu proiectul desfiinţării SIIJ. Pe şleau, când au văzut că scuza cu amendamentul UDMR nu mai prinde la publicul interesat de subiect, liberalii au inventat propriul amendament pentru a continua „dezbaterea” şi a amâna desfiinţarea secţiei pe o perioadă nedeterminată.

Dar luni s-a mai întâmplat ceva „special”. Liderul PNL, Ludovic Orban, a ieşit din şedinţa coaliţiei cu o veste bună pentru actualii şi foştii baroni locali, indiferent de culoarea politică. De „nicăieri”, liberalul a anunţat că susţine o propunere a UDMR (cum altfel?) prin care aleşii locali să-şi păstreze pensiile speciale. Pentru că ei, sărăcuţii, încasează „indemnizaţii şi doar atât”. Cu alte cuvinte, în timp ce eliminarea pensiilor speciale bate pasul pe loc de doi ani, PNL caută soluţii să păstreze privilegiile obţinute de baroni (primari şi şefi de CJ). Problema lui Orban nu e că a promis desfiinţarea pensiilor speciale şi nu a „produs” nimic, ci ca nu cumva Chirica, Boc, Alexe sau Firea să moară de foame când, după încheierea mandatelor, se vor muta în vilele construite din „indemnizaţii şi doar atât”.

Spuneam mai sus că liberalii au promis eliminarea pensiilor speciale, dar e o exagerare. La fel ca în cazul desfiinţării Secţiei speciale, PNL şi-a asumat (cu sughiţuri) în programul de guvernare două proiecte susţinute de USR PLUS. Or, pare tot mai clar că liberalii fac pe dracu-n patru numai să nu-i lase pe Barna, Cioloş & co. să „livreze” ceva electoratului care i-a votat. Mai mult, „boicotul” liberalilor este susţinut atât de PSD, cât şi de presa afiliată social-democraţilor. A se observa că Ciolacu nu a criticat defel tărăgănarea discuţiilor privind desfiinţarea SIIJ şi nici păstrarea privilegiilor pentru aleşii locali. În schimb, jurnaliştii „de casă” au sărit ca arşi când Barna a condiţionat adoptarea PNDL 3 (miliarde de lei pentru clientela PNL), de desfiinţarea SIIJ. „Şantaj ordinar”, pe toate burtierele televiziunilor, sub privirile satisfăcute ale lui Cîţu, Orban, Ciolacu şi Kelemen.

De ce nu vrea PNL ca USR PLUS să-şi respecte măcar în parţial promisiunile? Argumentul electoral nu ţine. În sondaje, liberalii au pierdut mai bine de zece procente, în timp de colegii de guvernare s-au stabilizat pe la 12-14% (şi pe acolo o să rămână pentru acesta e procentul real de urbanizare a României). Între timp, PSD se îndreaptă spre 35%. Dacă PNL vrea să taie USR PLUS craca de sub picioare, liberalii să nu uite că ei stau căţăraţi în vârful copacului. Pe ei îi paşte căderea de la înălţime. Dar cel mai probabil nu e vorba despre un calcul electoral de moment, ci de o poziţionare naturală a PNL alături de PSD şi UDMR pe aceste două subiecte sensibile de reformă: justiţie şi privilegii pentru clientela politică.

P.S. Scandalul început miercuri în coaliţie confirmă poziţiile ireconciliante ale PNL şi USR PLUS. 

Comentarii