De ce vacanță și nu școală online. Cum nu ne-am pregătit de valul 4 al pandemiei în educație

joi, 21 octombrie 2021, 13:58
2 MIN
 De ce vacanță și nu școală online. Cum nu ne-am pregătit de valul 4 al pandemiei în educație

Școlile se vor închide, luni, în toată țara după intervenția președintelui Iohannis care a anunțat, ieri, o serie de restricții pentru stoparea pandemiei de COVID.

Timp de două săptămâni elevii vor intra în vacanță. Grădinițele și școlile private se vor închide, de asemenea, în contextul în care valul 4 al pandemiei aduce peste 15.000 de infectări zilnic și 400-500 de morți de COVID.

Profesorii și asociațiile de părinți se întreabă de ce nu s-a ales trecerea școlilor în online. Teoretic, celelalte valuri ale pandemiei ar fi trebuit să ne pregătească mai bine pentru școala online.

Practic, nu s-a întâmplat acest lucru. Argumentele:

1.     Infrastructura pentru școala online nu a fost dezvoltată.

Newsweek România a întrebat Ministerul Educației dacă a organizat licitații pentru achiziționarea de tablete necesare școlii online, dar nu a primit răspuns. Din informațiile noastre nu s-au organizat astfel de licitații în ultimele șase luni. Este unul dintre motivele pentru care s-a decretat: „școlile se închid ultimele”.

2.     Cel puțin un sfert de million de elevii nu se conectează la școala online.

Pe siteul guvernului României a fost publicat: „numărul elevilor conectați și neconectați la Internet, care au dispozitive sau nu pentru anul școlar 2020-2021. Situație defalcată pe județe, defalcat pe unități de învățământ de stat și private“. Chiar dacă e o analiză mai veche de 5 luni, cifrele reflectă situația la zi în ceea ce privește accesul elevilor la școala online. Numărul total al elevilor care nu au acces la un dispozitiv pentru a urma școala online este de 284.144.

3.     Profesori nepregătiți pentru școala online

Există un număr de 3.300 de profesori care nu au dispozitive pentru școala online, adică 1,6% din total. Numărul total al cadrelor didactice din România este de 203.649. Cei mai mulți profesori care nu pot preda online sunt în București (374), Bacău (219), Galați (326), Iași (446), Suceava (235).

În timpul vacanței de vară nu s-au derulat programe ample de familiarizare a profesorilor cu modul de predare online.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii