Decizie istorică! CEDO obligă România să adopte legislaţie specifică pentru cuplurile de acelaşi sex. Poziţie categorică a BOR

marți, 23 mai 2023, 15:12
4 MIN
 Decizie istorică! CEDO obligă România să adopte legislaţie specifică pentru cuplurile de acelaşi sex. Poziţie categorică a BOR

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociaţia ACCEPT şi de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenţia Curţii care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”, scrie hotnews.ro. Hotărârea vine după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor, formate din persoane de acelaşi sex. 

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru HotNews.ro că decizia CEDO nu este „o surpriză”, iar România ar trebui să adopte legislaţia privind parteneriatul civil. El s-a declarat însă sceptic că partidele îşi vor asuma gestionarea acestei probleme în an electoral. Decizia a fost pronunţată de CEDO în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi al altor 20 de familii formate din persoane de acelaşi sex.

În decizi de marţi, CEDO a constatat că România a încălcat articolul 8 din Convenţie în privinţa „vieţii private”, cât şi al „vieţii de familie”. Ce prevede articolul 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie:

„Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acesta este prevăzut de lege şi constituie, într-o societate democratică, o măsură necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, protecţia sănătăţii, a moralei, a drepturilor şi a libertăţilor altora”.

Ce a stabilit CEDO:

„Curtea observă că atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate.

Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii (…) Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii – care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România – aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul articolului 8.

Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege.

Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”.

BOR a respins categoric ideea parteneriatului civil

Biserica Ortodoxă Română a respins categoric marţi ideea parteneriatului civil, în replică la condamnarea României de către CEDO pentru faptul că nu protejează cuplurile de acelaşi sex, arata G4MEDIA. Un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, califică parteneriatul civil drept ”sursa toxică a destrămării importanţei familiei” şi ”un element destructurant al ordinii spirituale şi morale din societate”, şi susţine că parteneriatul civil ar fi primul pas spre legalizarea căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.

Marţi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociaţia ACCEPT şi 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenţia CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu şi alţii vs România. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, susţine într-o declaraţie acordată G4Media că prin această decizie, România este obligată să adopte o legislaţie prin care recunoaşte şi protejează cuplurile de acelaşi sex.

Comentarii