Decizii de interes public: scumpiri la bilete de pe 13 iunie, sute de case în Bucium

marți, 31 mai 2022, 01:50
4 MIN
 Decizii de interes public: scumpiri la bilete de pe 13 iunie, sute de case în Bucium

Pentru noul sediu al Primăriei a fost agreată varianta unei clădiri în parcarea exterioară, fără a se mai interveni în curtea Palatului Roznovanu.

Consilierii locali s-au reunit ieri într-o nouă şedinţă-maraton care s-a desfăşurat pe parcursul a aproape şase ore. Trei dintre deciziile luate de acestea vor avea un impact direct asupra populaţiei: tarifele CTP se scumpesc de pe 13 iunie, Salubris se va ocupa încă 10 ani de salubrizarea oraşului, iar Primăria a demarat procedurile pentru contractarea unui nou operator de termoficare.

În primul caz, potrivit şefului CTP Cristi Stoica, tichetele achiziţionate până pe 13 iunie la actualul preţ vor fi valabile până la începutul lunii iulie, iar abonamentele până la data expirării.

În context, amintim că un bilet CTP valabil 120 minute va costa 3 lei (de la 2,5 lei), iar abonamentul lunar 110 lei (de la 80 lei în prezent). O modificare adusă de consilieri la proiectul propus de CTP a vizat ca abonamentul pentru 3 zile, valabil în cazul turiştilor, să coste 30 şi nu 40 de lei cum a solicitat operatorul de transport public.

De asemenea, în perioada iunie – decembrie 2022, plenul a decis, la propunerea executivului, să ofere gratuitate tuturor călătorilor în fiecare zi de vineri. În ceea ce priveşte Salubris, decizia consilierilor de a atribui direct delegarea serviciilor către societatea Primăriei exclude ideea unei licitaţii deschise pentru următorii 10 ani.

În alte oraşe din ţară, primăriile au organizat astfel de proceduri, iar serviciile sunt prestate de operatori privaţi. În schimb, dintr-un studiu de oportunitate realizat la Iaşi a rezultat că cea mai bună soluţie la ora actuală este de a continua contractul cu Salubris, unul dintre principalele argumente constând în investiţiile făcute de operator în ultimii ani în dotarea şi înnoirea parcului auto.

Însă, o problemă rămâne în continuare colectarea selectivă, unde indicatorii de performanţă ai Salubris sunt sub aşteptări. Pentru activitatea de termoficare, Primăria va începe demersurile în sensul identificării unui nou operator în condiţiile în care, din august 2021 încoace, după plecarea Veoliei, serviciul este asigurat de municipalitate, iar managementul de Termo-Service.

Alte decizii importante au vizat proiectul privind plantarea de arbori şi arbuşti pe malurile Bahluiului, actualizarea cuantumului unor investiţii publice în condiţiile majorării preţului la materiale la construcţii şi mai multe proiecte urbanistice.

Undă verde pentru două investiţii majore în Bucium

Votul pe planuri urbanistice a stârnit polemici în special în ceea ce priveşte proiecte imobiliare din Bucium. Două iniţiative de amploare au primit undă verde de la consilierii locali, propunerile aparţinând unor investitori distincţi. În primul caz, este vorba despre amenajarea a peste 40 de vile şi circa 20 de blocuri cu un regim mic de înălţime (maxim 3 etaje).

Ansamblul va fi construit de firma Goland Imobil în zona Fundac Bucium pe un teren cu o suprafaţă de 11 hectare. Acest proiect a făcut obiectul mai multor discuţii, inclusiv la nivel public: vecinii din zonă au solicitat investitorului soluţii pentru dirijarea apelor pluviale.

În acest sens, firma şi-a asumat costuri suplimentare pentru eliminarea unei astfel de probleme, cu toate că lucrările vizează domeniul public. Unii dintre consilierii locali au încercat să condiţioneze aprobarea proiectului de nevoia îmbunătăţirii infrastructurii: modernizarea şos. Bucium (proiect în faza de licitaţie) sau crearea unei alternative de trafic (varianta Vămăşoaia). În cele din urmă, proiectul urbanistic a fost aprobat în forma propusă de investitor.

Discuţii similare au fost şi în cazul investiţiei propuse de un om de afaceri britanic, tot în Bucium, respectiv pentru construirea a peste 200 de case la o distanţă de circa 1,5 km de Plopii fără Soţ. Un alt proiect important dezbătut a vizat aprobarea planului urbanistic pentru construirea unui nou centru administrativ, detaliile investiţiei fiind prezentate, zilele trecute, în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi”.

Varianta agreată de consilieri constă în amenajarea noului corp de clădire pe amplasamentul parcării exterioare sediului actual, fără a se mai interveni şi în curtea interioară a Palatului Roznovanu: în schimb, această zonă ar urma să devină o piaţetă publică care să facă legătura între actuala şi viitoarea clădire a Primăriei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de ieri a fost un număr record de planuri urbanistice propuse (peste 20), dar unele dintre acestea au fost retrase pentru o serie de clarificări care vor trebui aduse de investitori. 

Comentarii