Depozitul de arme din Transnistria, cât două bombe atomice

marți, 03 mai 2022, 11:26
1 MIN
 Depozitul de arme din Transnistria, cât două bombe atomice

Rusia țintește în mod constant Republica Moldova în declarații oficiale, susținând că ar putea fi următoarea pe lista „expansionistă” a Kremlinului, „pentru că este atrasă de NATO”.

Întrebat despre riscurile ca războiul să se răspândească spre vecina Ucrainei după exploziile din regiunea transnistreană, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: „Moldova ar trebui să-și facă griji pentru propriul viitor. Pentru că sunt atrași în NATO”.

Ca element de maximă amenințare, Rusia are în Transnistria depozitul de muniții de la Cobasna, în nordul regiunii, creat în anii 1940, de Uniunea Sovietică (URSS). Și la acea vreme, avea o valoare strategică de mare importantă.

Depozitul de muniție Cobasna este unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est și conține până la 20.000 de tone de arme din epoca sovietică de la Armata a 14-a a URSS și, de asemenea, din Cehoslovacia și Germania de Est.

Academia de Științe a Moldovei a stabilit că o explozie a armelor aflate în depozitul de muniții, care au depășit data de expirare cu mult timp în urmă, ar fi echivalentă cu bombardamentele atomice de la Hiroșima și Nagasaki, mult mai puternică decât explozia din portul Beirut din 2020.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii