Deputaţii din Comisia juridică din Coaliţie se joacă cu modificările legislative

marți, 04 aprilie 2023, 16:59
4 MIN
 Deputaţii din Comisia juridică din Coaliţie se joacă cu modificările legislative

Deputaţii din Comisia juridică din Coaliţia de guvernare se joacă de-a modificările legislative. Iniţial, ei au eliminat o serie de infracţiuni de corupţie pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informaţii pe baza mandatelor de siguranţă naţională în procesul penal. Ulterior, s-au răzgândit şi au renunţat la aceste schimbări.

Infracţiunile de corupţie au fost eliminate de PSD, PNL şi UDMR, marţi, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, dintre infracţiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informaţii pe baza mandatelor de siguranţă naţională în procesul penal. USR a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională.

Ministerul Justiţiei propunea, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informaţii să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracţiunilor de corupţie.

La dezbaterile din Comisia juridică, deputaţii PSD şi PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiţiei, din care au eliminat faptele de corupţie. Deputaţii USR au cerut reprezentantului Ministerului Justiţiei prezent la şedinţă să precizeze dacă ministerul îşi mai menţine amendamentul în forma iniţială. Reprezentantul MJ a răspuns că lasă la latitudinea Parlamentului.

Ministrul Cătălin Predoiu nu este prezent la dezbateri.

Supus la vot, amendamentul susţinut de coaliţia de guvernare a trecut la un singur vot.

La articolul 139 din Codul de Procedură Penală, coaliţia a adoptat următorul amendament:

„Înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal sau atunci când sunt îndeplinite cumulativ umătoarele condiţii: Dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea unei infracţiuni contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal sau de legi speciale a unei infracţiuni de trafic de droguri, a unei infracţiuni la regimul privind substanţelor dopante, de efectuare de operaţiuni ilegale cu precursori sau cu alte produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în infracţiuni privind nerespectare regimului armelor, muniţiilor, materialelor nucleare şi materialelor explozive şi a precursorilor de explozivi restricţionaţi, de trafic şi exploatarea persoanelor vulnerabile, acte de terorism, de spălarea a banilor, de falsificare de monede, timbre sau de alte valori, de falsificare de instrumente de plată electronică, a unei infracţiuni care se săvârşeşte prin sisteme infromatice sau mijloace de comunicare electronică, contra partimoniului, de şantaj, de viol, de lipsire de libertate în mod ilegal sau în cazul oricărei infracţiuni contra persoanei prevăzută de Codul penal sau alte infracţiuni prin care s-a pus în pericol ori, după caz, a fost afectată sănătatea, integritatea corporală sau viaţa unei persoane.”

Silviu Dehelean, deputat USR: „Această modificare este mai gravă decât pragul de 250.000 de lei la abuzul în serviciu. Scoaterea înregistrărilor va împiedica practic instrumentarea oricărui caz de corupţie. Practic, PSD, PNL şi UDMR dau liber la corupţie în întreg aparatul administrativ”.

„USR va sesiza Curtea Constituţională cele două proiecte de lege prin care Coaliţia PSD-PNL-UDMR mutilează Codurile penale mai rău decât au făcut-o Dragnea-Iordache et co.”, susţine USR într-un comunicat dat publicităţii.

Un parlamentar USR a precizat în timpul şedinţei că, potrivit regulamentului Camerei Deputaţilor, orice parlamentar are obligaţia să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influenţa acţiunile lor publice, inclusiv votul, pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală şi corupţie. ”Avem informaţii că soţul unui membru din biroul acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală şi grup criminal infracţional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul Bucureşti”, a spus reprezentantul USR, precizând că acest lucru ar trebui adus la cunoştinţa cetăţenilor, chiar dacă s-a votat acest amendament, potrivit News.ro.

Ulterior, s-a renunţat brusc la aceste modificări legislative. Laura Vicol (PSD), şefa Comisiei juridice, a declarat: ”În urma unor discuţii finalizate în acest moment în cadrul coaliţiei, se vor retrage toate amendamentale depuse atât la Senat, cât şi cele discutate până acum şi vom merge pe forma venită de la guvern. Amendamentele de la Cameră vor fi retrase, cele de Senat vor fi eliminate prin vot. Vom vota în grup eliminarea tuturor amendamentelor depuse de coaliţie în Senat”.

Comentarii