Descoperire neaşteptată: Episcopul ce ar fi fost asasinat, îngropat într-o criptă

miercuri, 26 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Descoperire neaşteptată: Episcopul ce ar fi fost asasinat, îngropat într-o criptă

„Trebuie spartă cripta, este un caz la care nu ne-am aşteptat, fiindcă a fost amenajată ulterior decesului, deci practic osemintele nu vin în legătură directă cu pământul“, ne-a declarat arheologul Gheorghe Petrov, expert al IICCMER. Spargerea criptei se va face în prezenţa oficialităţilor.

Prima zi de săpături pentru a deshuma oasele episcopului de Huşi, Grigorie Leu, au ridicat mai multe întrebări decât existau înaintea înce­perii procesului deshumării propriu-zise.

Cer­ce­tătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), alături de reprezentanţii Parche­tului Militar şi ai autorităţilor locale, au început ieri misiunea arheologică, dar au descoperit un fapt care nu figura în nicio arhivă – de jur-împrejurul sicriului era o criptă de beton, iar sicriul a fost îngropat în ea, nu direct în pă­mânt.

„Am întrerupt deja lucrul pentru că, după ce am început cu săpătura, am constatat că este băgat într-o criptă zidită în cărămidă, boltită, iar continuarea va fi mâine în pre­zenţa tuturor oficialităţilor. Trebuie spartă cripta, este un caz la care nu ne-am aşteptat, fiindcă a fost amenajată ulterior decesului, deci practic osemintele nu vin în legătură directă cu pământul“, a declarat arheologul Gheorghe Petrov, expert al IICCMER, pentru „Ziarul de Iaşi“.

Acesta a mai precizat că, dacă vor reuşi mâine să spargă cripta şi să scoată osemintele, în prezenţa medicilor legişti, osemintele vor fi recoltate şi transportate la Institutul de Medicină Legală Iaşi, unde vor urma prcedurile de prelevare de probe, examen medico-legal etc.

Speranţa anchetatorilor este ca rămăşiţele umane să conţină şi păr, unde sunt mult mai uşor de identificat urmele de otravă, dar dacă nu, vor lua probe de la nivel osos pentru a determina cauzele decesului. Există şi ipoteza că ar fi fost otrăvit cu o otravă puternică, iar de arsenic istoricii spun că sunt siguri din mărturiile din epocă.

„Avem mărturia cumnatei lui, care era medic, dar şi a directorului Spitalului din Huşi. Din păcate, atunci nu s-a dat voie să se facă măcar o analiză în laboratorul spitalului din Huşi pentru a vedea dacă este vorba de arsenic, a existat doar o probă din sputa rezultată în urma hemoragiei digestive. Practic, a murit în trei zile de când se presupune că a fost otrăvit“, a mai explicat Gheorghe Petrov.

Prima cerere pentru exa­minarea rămăşiţelor a fost făcută în 2009, de un fiu al fratelui episcopului, Ion Leu, avocat din Constanţa, care a murit în 2015. La momentul respectiv, deşi INML Bucureşti acceptase să analizeze probele dacă vor fi deshumate, procurorii din Vaslui au refuzat deshumarea pe motiv că, după vechiul Cod Penal, crima putea fi considerată prescrisă.

Între timp, după elaborarea noului Cod Penal, aceasta a putut fi încadrată ca fiind o crimă împotriva umanităţii care nu se prescrie, iar de aceea, dacă cerce­tările în dosarul penal deschis de Parchetul Militar vor indica şi vinovaţi, aceştia pot fi aduşi în faţa justiţiei.

O poveste interesantă de viaţă are şi fiul episcopului, Victor-Vasile Leu, care a fost declarat cel mai mare duşman al regimului comunist.

Acesta a fugit din ţară în 1948, când regimul devenise foarte dur şi a devenit primul episcop al exilului românesc, dar şi o voce puternică anticomunistă la Europa Liberă sau radio BBC. Acesta a fost răpit de KGB în Viena şi apoi anchetat ca spion anglo-american, timp de şapte luni, în închisoarea de trist renume Lubianka, din Moscova.

A fost transferat la Bucureşti, unde iniţial a fost condamnat la moarte, fără însă a fi ucis, fiind eliberat în 1964, după ce trece prin puşcăriile comuniste.

Comentarii