Designul industrial al locuinței: modernitate rafinată îmbinată cu farmecul stilului vechi

joi, 17 februarie 2022, 10:27
4 MIN

Designul industrial este astăzi unul dintre conceptele nonconformiste abordate în amenajarea interioară, având la bază o asociere între vechi și nou.

În funcție de viziune, pot exista numeroase abordări ale stilului, indiferent că optezi pentru o amenajare cu influențe din arta meșteșugului sau pentru un design modern, cu accente avangardiste.

De-a lungul timpului, acest stil a suferit numeroase transformări, fiind în prezent utilizat nu doar pentru amenajarea pub-urilor, cafenelelor, ci și în locuințe. Adaptat necesităților actuale privind compartimentarea spațiului, acest design poate fi utilizat în orice încăpere din locuință.

Ce înțelegem prin design industrial?

Prin design industrial înțelegem un stil ce promovează aspectul nefinisat al încăperilor, având libertatea de a asocia numeroase materiale textile, structuri metalice, lemnul brut și alte elemente ce impresionează prin forma și textura lor. Stilul este privit ca o îmbinare a designului minimalist cu cel vintage elegant, ce reflectă într-o mare măsură autenticitatea finisajelor. 


Esența acestui design vizează armonia obținută în urma asocierii metalului cu sticla, lemnul și cărămida. Stilul industrial reușește să contureze un efect îndrăzneț și autentic prin juxtapunerea acestor elemente cu un aspect uzat, chiar imperfect. 
Designul industrial rămâne unul dintre cele mai atemporale stiluri de amenajare, el reprezentând de fapt o alegere a unui stil de viață ce evocă frumusețe și individualitate într-o manieră nonconformistă.


Un avantaj al abordării acestui stil îl reprezintă versatilitatea sa, acesta putând fi asociat și cu alte stiluri de amenajare, chiar și la un buget redus.
Comparativ cu alte stiluri, cel industrial conferă unicitate prin arhitectura clădirii, finisajul imperfect, cromatica neutră și accesoriile neconvenționale. Amenajarea în stilul industrial este soluția perfectă pentru cei care urmăresc o exprimare a personalității și a stilului de viață într-o manieră funcțională.

Tendințe privind stilul industrial

Stilul industrial poate fi abordat în orice tip de locuință, însă acesta a devenit iconic pentru spațiile înalte și deschise, cu stâlpi și pereți din cărămidă. În numeroase proiecte de amenajare este abordat designul industrial cu influențe minimaliste, vintage sau urbane. 
Fiind utilizat în trecut cu precădere în spațiile neconvenționale (depozite sau atelierele de lucru), cu trecerea anilor designul industrial a devenit un stil de amenajare funcțional.


Astfel, au apărut amenajările în stil industrial cu diferite influențe atât din zona clasică, cu accente rustice și vintage, cât și din zona modernă, cu focus pe detaliile minimaliste sau urbane, adaptate locuințelor rezidențiale.
O amenajare în stil industrial cu influențe minimaliste presupune construirea unei eleganțe într-o formă modernă nestandardizată. Astfel, sunt utilizate elemente definitorii din ambele stiluri, creându-se un echilibru vizual deosebit.


Combinația dintre fier și lemn oferă un contrast interesant, reușind să evidențieze estetica spațiului. Prin textură, culori, lumini se accentuează arhitectura locuinței și atmosfera caracteristică stilului industrial. Mai exact, este un design industrial chic care îmbină finisajul ușor retro cu materialele moderne precum lemnul natural sau sticla, oferind un spațiu autentic, într-o notă ușor masculină.


Stilul industrial cu influențe rustice implică cărămida, lemnul brut și metalul în asociere cu un mobilier în stil scandinav, textile naturale și corpuri de iluminat metalice. Întregul efect vizual este potențat de obiectele de decor cu motive etnice precum covoare, tablouri, perne dar și de ferestrele înalte ce oferă mai multă lumină naturală.
În tendințe se află și amenajările interioare în stil industrial cu influențe urbane. Este o abordare blândă ce presupune încăperi luminoase, cu o cromatică neutră și accente pe elemente moderne.


Stilul industrial vizează mai mult elementele vintage. În schimb, cel urban este orientat către modernism, cu accente pe materiale moderne și rafinate ca sticla sau ceramica.
O amenajare în stil industrial presupune un spațiu deschis, tavane înalte, elemente de structură la vedere și geamuri foarte înalte. Materialele, mobilierul, sistemul de iluminat și alte componente cheie trebuie avute în vedere pentru amenajarea unei locuințe moderne cu design industrial. Astfel, detaliile moderne îmbinate cu finisajele specifice designului industrial conferă locuinței o personalitate deosebită.


În crearea unui spațiu industrial modern, potrivit necesităților actuale ale omului, este important să acorzi atenție elementelor definitorii ale acestui stil.
În concluzie, designul industrial este una dintre abordările actuale preferate în materie de amenajări interioare, ce conferă eleganță și funcționalitate locuințelor. Amenajarea în acest stil implică finisaje și materiale în forma lor naturală, reușind în ciuda simplității sale un design avangardist la limita între vechi și contemporan. În final, amenajarea va menține o linie naturală, în care toate elementele creează un joc cromatic, ce conferă autenticitate și o arhitectură cu totul inedită. 
 

Comentarii