Detalii inedite despre prinderea atacatorilor de la sala de concerte din Moscova. Ei circulau cu un Renault Symbol (FOTO)

sâmbătă, 23 martie 2024, 12:17
5 MIN
 Detalii inedite despre prinderea atacatorilor de la sala de concerte din Moscova. Ei circulau cu un Renault Symbol (FOTO)

Vitalie Cojocari, redactorul şef al postului TV Euronews România, dezvăluie pe contul său de Facebook o serie de detalii inedite despre prinderea a patru dintre atacatori de la sala de concerte din Moscova. Cojocari este vorbitor de limba rusă. Atacul a avut loc ieri seară şi s-a soldat cu peste 90 de morţi.

 

“Forţele de ordine ruse i-au reţinut, în sfârşit, pe bărbaţii suspecţi de atac în Moscova.

Este uimitor cum au reuşit să scape aceştia până acum. La fel de uimitor este că, deşi aveau poze cu ei, dar şi cu maşina, i-au găsit la vreo 400 km distanţă de locul atacului. Erau chiar aproape de graniţă. Iată ce se ştie până acum.

Identitatea atacatorilor

Pe canalele de telegram ruseşti au fost publicate numele a patru cetăţeni din Tadjikistan. Ei ar fi suspecţii.

Aceste nume au fost dezvăluite după ce forţele de securitate au oprit astăzi un autoturism Renault, un Clio de culoare albă. Era cel în care se aflau suspecţii. Fotografiile din regiunea Bryansk, acolo unde au fost opriţi suspecţii, arătau că este acelaşi autoturism despre care au scris jurnaliştii ruşi noaptea trecută.

Povestea maşinii

Cu trei luni în urmă maşina a fost vândută unui nou proprietar. Acesta i-a schimbat numerele de înmatriculare şi a revopsit-o. Înainte maşina era una de instruire auto şi era folosită în Sankt Petersburg.

Cu o zi înainte de atac, maşina a fost fotografiată de camerele de supraveghere pentru că a depăşit viteza legală. Circula în zona localităţii Michurinets, lângă Moscova, la 30 de minute distanţă de Crocus. Pe scaunul pasagerului din dreapta se vedea un bărbat cu o şapcă. Atacatorii de la Crocus purtau şepci similare.

Au fost prinşi doar câţiva atacatori

Autoturismul a fost oprit de un filtru în zona satului Hatsun din raionul Karachev al regiunii Bryansk. Conform deputatului rus Alexandr Hinştein, maşina nu s-a oprit la cererea forţelor de securitate şi a încercat să fugă.

În timpul urmăririi, poliţiştii au tras asupra fugarilor, iar maşina s-a răsturnat. Unul dintre presupuşii terorişti a fost reţinut la locul incidentului, ceilalţi au fugit în pădure. Al doilea suspect a fost găsit şi reţinut în scurt timp. Căutarea celorlalţi continuă.

Armele atacatorilor

În interiorul autoturismului au fost găsite un pistol Makarov, un încărcător pentru Kalaşnikov, dar şi paşapoarte ale unor 4 cetăţeni din Tadjikistan.

Pistolul Makarov este un model foarte popular în Rusia şi în spaţiul ex-sovietic. Este utilizat inclusiv în armata rusă. În anii '90, pistolul a fost extrem de popular printre infractorii, rakeţii ruşi.

Victimele atacului

Conform celor mai recente date prezentate de Comitetul de Investigare, numărul persoanelor decedate în urma atacului a crescut la 93”, scrie Vitalie Cojocari pe contul său de Facebook.

Serviciul de securitate rus FSB a declarat că „toți cei patru teroriști” care au comis atacul de la o sală de concerte din apropierea capitalei au fost arestați în timp ce se îndreptau spre granița ucraineană și că aceștia aveau contacte în Ucraina.

O recompensă de 5.400 de dolari?

Cei patru bărbaţi reţinuţi fiind suspectaţi că au comis atacul sângeros de la o sală de concerte din apropierea Moscovei sunt toţi cetăţeni străini, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Interne, potrivit Reuters.

Rusia a anunţat sâmbătă că i-a arestat pe cei patru bărbaţi înarmaţi suspectaţi de comiterea masacrului. Preşedintele Vladimir Putin a promis că îi va depista şi pedepsi pe cei care s-au aflat în spatele atacului.

Pe de altă parte, potrivit TASS, un bărbat reţinut sub suspiciunea de implicare în atac a declarat că i s-a promis o recompensă de 500.000 de ruble (5.400 de dolari), potrivit unei înregistrări video postate pe canalul Telegram al redactorului-şef al RT, Margarita Simonyan.

"Am împuşcat oameni la Crocus pentru bani; şmi s-a promisţ aproximativ 500.000", a spus el. Bărbatul a adăugat că jumătate din bani au fost transferaţi pe cardul său şi i s-a promis că va primi cealaltă jumătate mai târziu. El a pierdut cardul în timp ce încerca să scape de poliţişti.

Citiţi si: Autorităţile ruse au reţinut patru persoane în legătură cu atacul de la sala de concerte din Moscova

Statul Islamic publică o fotografie a presupuşilor autori ai atacului de la Moscova

Statul Islamic (ISIS) a difuzat sâmbătă o fotografie despre care spune că îi înfăţişează pe cei patru autori ai sângerosului atac armat soldat cu cel puţin 133 de morţi într-o sală de concerte de la periferia capitalei ruse Moscova, a anunţat agenţia de ştiri Amaq a grupării militante într-un comunicat pe Telegram, transmit Reuters şi AFP.

„Atacul a fost comis de patru luptători ai ISIS înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare” şi „vine în contextul războiului furibund dintre ISIS şi ţările care luptă împotriva Islamului”, a adăugat agenţia de ştiri a grupării islamiste, Amaq, în respectivul comunicat, citând surse de securitate. Statul Islamic a revendicat vineri seară responsabilitatea pentru atac, dar sunt indicii că Rusia urmăreşte o legătură cu Ucraina, în ciuda negărilor ferme ale oficialilor ucraineni că Kievul ar avea vreo legătură cu acest atac.

Autorităţile ruse au anunţat sâmbătă că au arestat 11 persoane, inclusiv patru suspecţi înarmaţi, în legătură cu atacul.

Cititi si: Atac la Moscova – Peste 90 de persoane ucise într-un atac revendicat de Gruparea Stat Islamic. Trei copii sunt printre victime

Comentarii