De Sănătate

Punem punctul pe știi

Diagnosticul bolii hemoroidale

miercuri, 21 decembrie 2022, 07:30
2 MIN
 Diagnosticul bolii hemoroidale

Boala hemoroidală este cunoscută încă din cele mai vechi timpuri, prima menţiune despre simptomele care o însoţesc datând de peste 2000 de ani î.H. Este una dintre cele mai frecvente afecţiuni din sfera proctologică însă, în ciuda prevalenţei ridicate, boala rămâne deseori subdiagnosticată, o parte dintre pacienţi fiind reticenţi a se adresa sistemului medical.

În funcţie de localizare, există 2 tipuri de hemoroizi:

  • hemoroizii interni situaţi în interiorul canalului anal şi al rectului inferior, nu pot fi văzuţi sau palpaţi în exterior la dimensiuni normale;
  • hemoroizii externi, foarte slab reprezentaţi, situaţi sub tegumentele de la nivelul anusului.

În funcţie de evoluţie, hemoroizii se clasifică în 4 grade:

  • gradul I: plexurile venoase sunt uşor mărite de volum, dar nu prolabează ( nu ies în afara anusului) la scaun;
  • gradul II: în timpul defecaţiei hemoroizii prolabează prin anus şi se reintegrează spontan imediat dupa acesta;
  • gradul III: hemoroizii se exteriorizează odată cu scaunul, dar nu se reduc spontan, pentru aceasta fiind nevoie de ajutorul degetului;
  • gradul IV: hemoroizii interni s-au unit cu cei externi şi stau permanent în afara anusului.

Simptomele legate de boala hemoroidală sunt: durere, usturime, sângerare, mâncărime, scurgeri anale mucoase, exteriorizarea hemoroizilor. Dintre acestea, durerea este cel mai frecvent simptom raportat însă sângerarea anală, de mai mică sau mai mare amploare, este cea care sperie pacientul şi îl determină să-şi învingă teama sau pudoarea şi să meargă la medic.

Consultaţia presupune o anamneză amanunţită ( discuţia cu pacientul) în care sunt investigaţi şi factorii de risc existenţi, precum şi examinarea fizică locală prin tuseu rectal prin care specialistul, în urma pregătirii şi experienţei sale profesionale, poate stabili diagnosticul. În situaţia în care se impune examinarea clinică poate fi completată de:

  • anuscopie: examinarea optică a canalului anal;
  • sigmoidoscopie: examinarea colonului inferior ( aproximativ 30-50 cm) cu ajutorul unui tub flexibil;
  • colonoscopie: examinarea întregului colon.

Având în vedere că simptomele legate de boala hemoroidală se regăsesc şi în alte afecţiuni proctologice( fisuri anale, abcese sau fistule perianale, polipi anali si colonici, cancer colorectal), consultul de specialitate este absolut necesar, fără de care un diagnostic corect şi un tratament eficient nu sunt posibile.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Comentarii