DNA a stat 2 ani călare în vămi cu ofițeri sub acoperire: șoferii-polițiști dădeau șpaga și filmau totul

joi, 19 ianuarie 2023, 09:09
3 MIN
 DNA a stat 2 ani călare în vămi cu ofițeri sub acoperire: șoferii-polițiști dădeau șpaga și filmau totul

Acțiune a DNA Iași ca în filme. Mai multe luni, ofițeri DGA sub acoperire și câțiva colaboratori cu identitate atribuită s-au dat drept cărăuși de oameni și bagaje pe ruta Republica Moldova – România – Germania.

Misiunea anchetatorilor a avut drept scop identificarea vameșilor și polițiștilor de frontieră șpăgari care permit trecerea persoanelor și a mărfurilor fără actele necesare.

Pe 17 ianuarie, 8 persoane au fost reținute, iar alte 15 plasate sub control judiciar. „În perioada 2021 – 2022, inculpații (…), lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers”, au arătat procurorii DNA.

În exclusivitate, REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia unor detalii de culoare din această speță, inclusiv a mai multor stenograme aflate la dosar.

Doi ani de cercetări

Dosarul a fost constituit „in rem” la sfârșitul anului 2020 cu privire la săvârșirea infracțiunilor de luare și dare de mită. Existau date că, în 2020, vameși și polițiști de frontieră de la granița dintre Moldova și România au pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cu titlul de mită de la cetățeni care efectuau transport de persoane și coletărie.

Pe fondul pandemiei COVID-19, când circulația oamenilor a fost limitată în interiorul, dar și la granițele UE, funcționarii au permis intrarea și tranzitarea României a unor persoane ce nu îndeplineau condițiile legale.
În februarie 2021 a fost încheiat un acord cu Republica Moldova privind constituirea unei echipe comune de anchetă, înțelegere ce ulterior a fost prelungită și este valabilă până în februarie anul acesta.

Luau mită și românul, și ungurul

Cercetările au arătat că, din 2020 și până acum, polițiști și vameși români, moldoveni și unguri din punctele de trecere a frontierei Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și Borș (Bihor) au luat bani.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, a explicat DNA într-un comunicat.
Mare parte din intervalul iunie 2021 – august 2022, prin autorizări succesive a câte 60 de zile, s-au folosit investigatori și colaboratori sub acoperire. Ofițeri de poliție judiciară din cadrul DGA au lucrat ca investigatori sub acoperire cu numele de cod Gelu Ion Petraru, Adrian Tiron.

Printre colaboratorii cu identitate atribuită au fost Arcadii-Grigore Ciobanu, Dmitrii Cazacu, Ruslan Codrean. Ofițerii DGA sub acoperirea au avut ca misiune strângerea de date și obținerea probelor.

Ancheta integrala, pe REPORTER DE IAȘI 

Comentarii