Documente rare şi fotografii de epocă din viaţa savantului Petru Bogdan, expuse la BCU Iaşi

miercuri, 08 februarie 2023, 02:50
1 MIN
 Documente rare şi fotografii de epocă din viaţa savantului Petru Bogdan, expuse la BCU Iaşi

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează, în perioada 6 februarie – 6 martie 2023, la sediul central, expoziţia documentară Petru Bogdan – 150, dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea savantului român, profesor la Universitatea din Iaşi.

Expoziţia cuprinde fotografii de epocă şi documente rare din arhiva familiei Culianu-Petrescu şi documente originale din fondurile BCU Iaşi, printre care se numără teza doctorat a lui Petru Bogdan (susţinută la Berlin, în 1901), cărţi şi texte ale sale din volume colective, precum şi studii şi articole publicate în reviste ştiinţifice şi de cultură etc. „Expoziţia documentară e realizată de Elena Bondor (BCU Iaşi, Departamentul Informatizare şi Tehnologii digitale). BCU Iaşi îi adresează întreaga sa gratitudine şi calde mulţumiri doamnei Tereza Culianu-Petrescu, nepoata savantului Petru Bogdan, pentru implicarea în realizarea expoziţiei documentare dedicată, în semn de omagiu, împlinirii a 150 de ani de la naşterea bunicului său”, au transmis reprezentanţii bibliotecii.

Petru Bogdan s-a născut pe data de 3 februarie 1873, în comuna Mirosloveşti, jud. Suceava, şi a predat la Universitatea din Iaşi până în anul 1940. În anul 1915 s-a înfiinţat, la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi, prima Catedră de Chimie-Fizică din ţară, iar Petru Bogdan a devenit profesor titular la această catedră în luna mai, 1915. Este recunoscut pentru faptul că a creat, la Iaşi, o şcoală ştiinţifică de chimişti şi fizicieni, fiind şi rector al Universităţii din Iaşi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii