Doi fugari condamnați pentru fraudarea de fonduri europene, decorați de ÎPS Teofan

sâmbătă, 16 octombrie 2021, 09:19
3 MIN

Acordarea recentă a mai multor distincții de către ÎPS Teofan la sfințirea unei biserici din municipiul Iași a fost prilej de defilare pe scenă a doi condamnați la pușcărie pentru fraudarea de fonduri europene, fugiți din țară și extrădați din Republica Dominicană pentru a-și ispăși pedepsele în penitenciar.

„Crucea Moldavă” – care este cea mai importantă distincție a Mitropoliei cu sediul la Iași -, a fost acordată familiei Doru și Valentina Teodor – ctitori principali. Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost conferită familiei Victor și Larisa Panaghiu.

Numele lui Doru Teodor și Victor Panaghiu au apărut, de-a lungul timpului, în mai multe articole de presă din România și Republica Dominicană din cauza unei condamnări la închisoare cu executare.

În 2006, cei doi oameni de afaceri au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție  sub acuzația de ”folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, fapte cu consecinţe deosebit de grave”.

Astfel, între 2001 și 2004 (ani în care au devenit și ctitori ai edificiului de cult, pentru care sfințirea pietrei de temelie a avut loc în 2001, iar primele lucrări, în 2003), în calitate de administratori la două societăți comerciale, Teodor și Panaghiu ar fi fraudat un proiect european. ”Banii din proiectul european nu au avut legătură cu contribuția pentru biserică. Am contribuit cum am putut: cu forță de muncă, materiale și bani”.

Conform anchetatorilor, cu fondurile din proiect, Teodor ar fi cumpărat, la preț supraevaluat, patru utilaje tipografice second hand pe care le vânduse anterior, scriptic, către o firmă unde tot el, dar și Panaghiu, erau asociați.

În al doilea rând, în cadrul aceluiași proiect, o firmă unde era administrator Panaghiu a executat lucrări pentru o societate a lui Teodor și, deși valoarea lucrărilor de reparaţii efectiv realizate a fost de 188.731 lei, a încasat 1,6 milioane de lei, diferenţa fiind însuşită, în mod ilegal, de către cei doi inculpaţi. În total, cu penalități, prejudiciul a depășit 2 milioane de lei.

La începutul lui 2012, Teodor a primit 5 ani de închisoare, iar Panaghiu 4 ani, ambele condamnări fiind definitive și în regim ”cu executare”.

Polițiștii nu i-au putut găsi, însă, pe cei doi pentru a fi duși la pușcărie și i-au dat în urmărire națională și internațională. În același an, autoritățile din Republica Dominicană au anunțat că i-au identificat pe teritoriul lor, i-au arestat și apoi, la începutul lui 2013, i-au extrădat în România.

Panaghiu a fost eliberat condiționat în mai 2015, iar Teodor, în septembrie 2016. ”N-am dat șpagă lui X. (un fost șef din Fiscul ieșean n.r.) care trebuia să ajungă într-un off-shore din Seychelles și, din cauza asta, mi s-a atras înscenarea. Înainte de condamnare am avut două sentințe că sunt nevinovat, iar cei care le-au dat au fost sancționați”, a declarat Doru Teodor.

Alte persoane care au primit distincții duminică și care au probleme cu legea, dar beneficiază de prezumția de nevinovăție, sunt primarul Mihai Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu.

Aflați amănunte de pe g4media.ro, FOTO: doxologia.ro (Flavius Popa)

Comentarii