Doi miniştri au relansat ieri la Iaşi programul româno-moldovenesc pe fonduri UE : 85 mil. euro. Cine va putea primi finanţare şi pentru ce?

joi, 18 mai 2023, 02:00
3 MIN
 Doi miniştri au relansat ieri la Iaşi programul româno-moldovenesc pe fonduri UE : 85 mil. euro. Cine va putea primi finanţare şi pentru ce?

Încă un program pe fonduri europene a fost lansat la Iaşi – cel transfrontalier, cu Republica Moldova. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a participat la ceremonia de lansare împreună cu Veronica Sireţeanu, ministrul Finanţelor publice din Republica Moldova.

Programul Interreg NEXT 2021-2027 are un buget total de 85,87 de milioane de euro, din care 77,29 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,59 de milioane de euro înseamnă contribuţie naţională. Suma e ceva mai mică decât în ediţia 2014-2020, când Bruxelles-ul a alocat 81 de milioane de euro, la care s-au adăugat 8,1 milioane, contribuţia celor două ţări.

Vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani (România) şi de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.

„Ghidurile solicitantului vor fi supuse consultării publice în luna iunie, iar estimarea noastră pentru deschiderea primelor linii de finanţare a apelurilor de proiecte este iunie-iulie, după ce vor primi undă verde de la Comitetul de monitorizare a acestui program”, le-a spus ministrul Dezvoltării celor prezenţi – oficialităţi locale şi din Republica Moldova.

În exerciţiul financiar trecut au primit sprijin 81 de proiecte (din 241 depuse), între care, de exemplu, renovarea Complexului muzeal Bojdeuca „Ion Creangă” şi modernizarea punctelor de trece a frontierei Sculeni şi Albiţa. La fel ca în ediţia 2014-2020, domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, schimbările climatice, buna guvernanţă şi managementul frontierei.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe website-ul programului, www.ro-md.net.

Câţi bani vor avea programele cu celelalte state vecine

În februarie a fost lansat la Bucureşti Programul Interreg NEXT cu Ucraina, cu un buget de 54 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuţia naţională. Vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava şi Tulcea (România) şi din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuţi, Odesa (Ucraina).

Săptămâna trecută a fost inaugurat la Oradea şi Programul Interreg VI-A România-Ungaria, care priveşte solicitanţi din cele 8 judeţe aflate la graniţa dintre România şi Ungaria, respectiv 4 judeţe din România (Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş) şi 4 judeţe din partea maghiară (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád-Csanád). Este cel mai bine finanţat program de acest fel, 175,94 milioane de euro, din care 80 la sută (respectiv 140,75 milioane) este contribuţia asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar diferenţa de reprezintă contribuţia naţională de la bugetele de stat ale celor două state membre şi, respectiv, de la beneficiarii de proiecte.

De asemenea, Programul Interreg VI-A cu Bulgaria însumează 163,5 milioane de euro, iar programul similar cu Serbia are alocate 87,7 milioane de euro.

Există şi un Program Interreg VI-B Next Bazinul Mării Negre, cu un buget aprobat de Comisia Europeană în sumă de 72,28 milioane de euro. În aria eligibilă a programului sunt cuprinse toate ţările riverane Mării Negre cu excepţia Rusiei (prezentă, de altfel, în ediţia trecută), în locul căreia „vine” Grecia. 

Comentarii