Doi „paraziţi” dau târcoale Iaşului

joi, 18 aprilie 2019, 01:50
3 MIN
 Doi „paraziţi” dau târcoale Iaşului

În următoarele zile sistemul imunitar al Iaşului va fi atacat de doi "paraziţi". Va reacţiona la infecţie, se va bate cu boala, sau va asimila agenţii patogeni ca parte a stomacului tare şi a vertebrelor moi?

Tudorel Toader are zilele numărate la Ministerul Justiţiei. Pentru că nu s-a grăbit cu ordonanţele de modificare a codurilor penale şi contestaţia în anulare, necesare să-l salveze pe Liviu Dragnea, rectorul suspendat al UAIC va fi remaniat. Evaluarea – cuvânt atât de drag ministrului ieşean – are loc la momentul în care scriu aceste rânduri, dar zarurile sunt aruncate de săptămâna trecută, când liderul PSD l-a numit "mincinos". Din toate informaţiile, în Comitetul Executiv al PSD, Toader va avea parte de o judecată sumară, aşa cum e tradiţia în fostul partid comunist, şi va fi scuipat ca o măsea stricată. În mod ironic, ministrul a făcut apel la Klaus Iohannis, amintind că va rămâne în funcţie până când decretul preşedintelui de revocare va fi publicat în Monitorul Oficial. Practic, Toader îl roagă pe şeful statului să-i amâne execuţia, la fel cum a procedat în cazul lui Augustin Lazăr. După ce, în ultimele cinci luni, ministrul Justiţiei l-a apostrofat public pe Iohannis că a uitat să cotrasemneze "condamnarea" procurorului general, acelaşi ministru invocă azi dreptul preşedintelui la amnezie.

Dacă Iohannis va uita să semneze decretul de revocare contează mai puţin. Întrebarea e dacă Iaşul universitar, unde Toader se va întoarce cu coada între picioare, va uita ticăloşiile "fiului risipitor". La cât tupeu a arătat în cei doi ani la minister, nu încape îndoială că va revendica din prima zi postul de rector "plin". Îi va fi servit pe tavă? Care va fi reacţia mediului academic ieşean pusă faţă în faţă cu impostura morală a propriului conducător? E minunat că s-au semnat petiţii, că s-a umblat la carta universităţii, că profesorii au protestat alături de studenţi pe scările UAIC, dar se apropie momentul în care simplele luări de poziţie, cu toată simbolistica lor, nu mai sunt suficiente. Universitarii ieşeni care s-au simţit umiliţi sau dezgustaţi de "produsul" exportat în ultimii doi ani în Guvern trebuie să ia măsuri concrete de salubrizare la locul de muncă. Vor pune mâna pe "mătură" sau vor accepta resemnaţi să ascundă gunoiul sub preş?

Şi pentru că tot aminteam de măsele stricate, în weekend e aşteptat la Iaşi şi liderul PSD. După aproape trei ani de când a păşit ultima oară prin târg, pare-se că Dragnea şi-a luat inima în dinţi şi îşi încearcă norocul în oraşul care i l-a dat pe Toader, pe Enache, pe Pivniceru sau Dorneanu. Adică "iluştrii" dascăli ieşeni care l-au ţinut departe de temniţă şi împreună cu care a dat marile lovituri statului de drept. O fi el oltean, dar fraţii lui de "haiducie" şi-au cultivat "meşteşugul" juridic prin părţile Moldovei. Unde descalecă Dragnea, nu e momentan stabilit. Ca de fiecare dată când s-a zvonit de o posibilă vizită, organizatorii păstrează secret locul întâlnirii, de teama eventualelor proteste. Doar că de această dată, există toate premisele ca Dragnea să aibă parte de o primire liniştită. Societatea civilă ieşeană pare din nou căzută în somnolenţă, iar asociaţiile care militează pentru autostrăzi în Moldova – cele mai articulate voci împotriva guvernului PSD – vor fi, exact în acele ore, în drum spre Chişinău. 

În următoarele zile sistemul imunitar al Iaşului va fi atacat de doi "paraziţi". Va reacţiona la infecţie, se va bate cu boala, sau va asimila agenţii patogeni ca parte a stomacului tare şi a vertebrelor moi?

Comentarii