Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi

Donaţie mişcătoare pentru copiii din Cioca Boca de la o pensionară imobilizată la pat

joi, 10 decembrie 2020, 02:50
4 MIN
 Donaţie mişcătoare pentru copiii din Cioca Boca de la o pensionară imobilizată la pat

Campania de Crăciun a Ziarului de Iaşi în cadrul căreia le vom achiziţiona daruri copiilor de la şcoala din Cioca Boca, comuna Şcheia, continuă, iar în funcţie de bugetul final le vom achiziţiona acestora, pe lângă ghetuţe din piele, căciuliţe sau fulare, şi alte articole de vestimentaţie. Totodată, cei care doresc să doneze alimente neperisabile sau îmbrăcăminte pentru familiile ale căror poveşti le veţi afla în paginile ziarului puteţi face acest lucru la sediul redacţiei.

 

Moş Crăciun este tot mai aproape de sosirea la copiii de la Cioca Boca, iar acest lucru se datorează noilor donatori din cadrul Campaniei de Crăciun. Astfel, alături de micuţii din comuna Şcheia au venit ieşeni care la rândul lor ştiu cum este să întâmpini dificultăţi, iar de Sărbători să ştii că nu ai cum să le oferi cadouri celor apropiaţi. Astfel, ieşeanul Mihai Cohut a revenit la sediul redacţiei şi a donat încă 500 de lei pentru aceşti copii. Inginer ieşit la pensie, acesta îşi aminteşte cum, în copilărie, a trebuit să fugă din faţa invaziei ruseşti împreună cu familia, tatăl i-a murit la scurt timp, iar vreme de cinci ani familia s-a descurcat cum a putut.

"Şi eu, cândva, am fost ca aceşti copii. Eu sunt născut în Cernăuţi şi în timpul războiului a trebuit să fugim. Vreme de cinci ani nu am avut de niciunele, iar când am fugit am stat vreo 10 zile în păduri. Noi am fost refugiaţi, iar când am ajuns în Sighişoara nu mai aveam nimic. În 1947 a murit şi tatăl şi am dus-o foarte greu. M-am pus în situaţia acestor copii şi am zis că trebuie să îi ajut cum pot", povesteşte ieşeanul printre lacrimi. Acesta cunoaşte foarte bine situaţia familiilor de la Cioca Boca, o perioadă, înainte de pensionare, lucrând în comuna Şcheia.

O donaţie generoasă a oferit şi ieşeanca Adriana Săvescu, pensionară, care a donat suma de 1.000 de lei. Aceasta este imobilizată la pat, are probleme de sănătate şi este nevoită să plătească o persoană pentru a o îngriji. Chiar şi aşa, din pensia sa, ajută în permanenţă cazurile sociale, fiind alături de campaniile Ziarului de Iaşi şi în anii trecuţi. De asemenea, recent, ieşeanca a donat şi pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii din proiectul Pro Ruralis. Alături de campaniile Ziarului de Iaşi în ultimii ani este şi ieşeanca Aurelia C., pensionară, care a donat alimente şi îmbrăcăminte pentru familiile sărace din Cioca Boca, dar şi suma de 100 de lei.

La fel ca şi în anii anteriori, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 13 s-a alăturat demersului Ziarului de Iaşi cu suma de 500 de lei, banii fiind strânşi în cadrul acţiunii "Cutia cu zâmbete", parte a proiectului "O jucărie, o bucurie!". "Scopul acestui proiect este de a le dezvolta preşcolarilor atitudini şi comportamente pozitive faţă de persoanele aflate în dificultate, precum şi de a-i determina să înţeleagă importanţa generozităţii şi a empatiei faţă de persoanele cu situaţie financiară modestă", subliniază reprezentanţii instituţiei de învăţământ, subliniind că donaţia a fost posibilă datorită eforturilor depuse de părinţi, copii şi cadrele didactice. Proiectul amintit anterior al instituţiei a fost şi parte a unei acţiuni demarate de CJRAE, în cadrul acţiunii fiind oferite donaţii pentru sprijinul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Totodată, au fost oferite donaţii şi copiilor aflaţi în grija Asociaţiei "Glasul Vieţii".

Pe lângă donaţiile amintite anterior, o serie de ieşeni au dorit să vină în sprijinul copiilor din Cioca Boca, dar în mod anonim. Astfel, doi ieşeni au oferit suma de 500 de lei, respectiv de 100 de lei.

Cum putem să ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271 271.

La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care sunt necesare în aceste situaţii şi care pot fi transmise, la cerere, şi prin fax sau email. Totodată, ieşenii pot dona la sediul redacţiei obiecte de îmbrăcăminte, obiecte casnice sau pachete cu alimente neperisabile pentru familiile ale căror poveste le veţi afla în ediţiile următoare.

Şcoala coordonatoare, de la comună, a unităţii de învăţământ cu clase I-IV şi grădiniţă de la Cioca Boca, a pus la dispoziţia şcolii din acest sat, pentru donaţiile destinate micuţilor din Cioca Boca, un cont bancar creat special. Titularul este "Şcoala Profesională Nicolae Bălăuţă Şcheia", iar numărul contului este: RO45BRDE240SV43856642400, deschis la BRD Iaşi. 

Comentarii