Dosarul de îngrijiri a stârnit nemulţumiri în rândul asistenţilor. Este considerat o piedică profesională

vineri, 22 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Dosarul de îngrijiri a stârnit nemulţumiri în rândul asistenţilor. Este considerat o piedică profesională

Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), filiala Iaşi, reacţionează în urma unor discuţii existente în spaţiul virtual conform cărora introducerea dosarului de îngrijiri ar fi fost o cerinţă din partea filialei Iaşi şi că ar îngreuna munca asistenţilor în loc să o uşureze. 

Reprezentanţii OAMGMAMR Iaşi explică de fapt că dosarul de îngrijiri este o cerinţă a Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). „Nu a fost o cerinţă a filialei Iaşi, noi am elaborat şi propus un dosar de îngrijiri ca răspuns la această obligaţie, iar implicarea noastră a avut cel puţin două motive: de a elabora un document cât mai simplu şi simplificat cu putinţă, în condiţiile în care existau unităţi medicale ce propuseseră dosare de îngrijiri de peste 30 de pagini, şi de a avea, pentru colegii noştri, un document de lucru elaborat de asistenţi medicali, nu de categorii profesionale care nu cunosc specificul activităţii noastre, care nu au lucrat niciodată la patul bolnavilor“, se precizează în răspunsul OAMGMAMR Iaşi.

De asemenea, acest dosar este deja utilizat în statele civilizate, reflectând astfel activitatea asistentului medical care este considerat membru al echipei medicale. Aceştia mai susţin că un asistent care îşi va consemna astfel activitatea pas cu pas şi care nu va executa alte sarcini în afara celor care ţin de competenţele sale va avea şi o apărare eficientă împotriva eventualelor acuzaţii de malpraxis. „Dosarul de îngrijiri ar permite şi chiar ar obliga asistentul medical să îndeplinească doar atribuţiile care ţin de profesia sa; avem colegi care se plâng de dosarul de îngrijiri, dar care niciodată nu reclamă sau acuză faptul că îndeplinesc sarcini în afara competenţelor şi chiar a obligaţiilor prevăzute de fişa postului. Reclamăm, de exemplu, că nu avem timp pentru dosarul de îngrijiri, dar completăm fără să protestăm documentaţia medicală a medicilor sau alte documente care nu privesc activitatea de îngrijri“, au mai completat cei care fac parte din filiala ieşeană a Ordi­nului.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii