Două focare COVID-Delta în judeţul Iaşi. Medicii se aşteaptă la ce e mai rău

marți, 27 iulie 2021, 02:00
3 MIN
 Două focare COVID-Delta în judeţul Iaşi. Medicii se aşteaptă la ce e mai rău

Ei nu mai au niciun dubiu: valul patru al pandemiei vine deja, şi va afecta masiv nevaccinaţii. Numărul cazurilor creşte încet, dar sigur

 

Doua focare de COVID 19 cu suspiciune de tulpina Delta la Iaşi au fost raportate ieri de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi. În primul caz este vorba de patru persoane, doi angajaţi şi doi beneficiari de la Centrul de Servicii Sociale Sfântul Nicolae din Paşcani. Imediat s-a demarat ancheta epidemiologică, iar persoanele infectate au fost izolate, acestea având o formă uşoară de boală. În cel de al doilea caz este vorba, deocamdată, de trei pacienţi internaţi la Secţia de Nurologie a Spitalului Municipal Paşcani. Cei trei se aflau în acelaşi salon. Doi dintre ei au fost externaţi, izolaţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. Un pacient aflat în stare gravă a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva, secţia ATI. În acelaşi timp, la nivelul judeţului Iaşi, ieri au fost raportate şase noi cazuri faţă de ziua precedentă şi un deces în rândul pacienţilor COVID 19.

Cazurile internate se agravează

Medicii atrag atenţia asupra faptului că numărul infecţiilor raportate este mult mai mic faţă de numărul real al celor existente. “De exemplu, am avut recent un caz al unui pacient care s-a adresat pentru un traumatism accidental, deci era vorba despre un pacient pentru chirurgie toracică. Noi, înainte de a interna pacienţii în saloane cu bolnavi negativi, îi testăm. Persoana a ieşit pozitivă la testul PCR. De aceea, este foarte important ca populaţia să se testeze, pentru că, vedeţi dumneavostră, aceste cazuri arată că, de fapt, numărul raportat de noi infectări nu este ceea ce credem noi, adică sunt mult mai mulţi infectaţi. Pe lângă testare, vaccinarea este singura armă acum împotriva pandemiei. Dar, după cum stau lucrurile, acel val patru despre care se vorbeşte va veni cu siguranţă”, a subliniat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumologie Iaşi.

Medicii constată o creştere lentă, dar constantă, a pacienţilor pozitivi cu tulpina Delta a virusului, tulpină care, spun aceştia, va deveni dominantă în următoarea perioadă şi va afecta mai ales persoanele nevaccinate. “În momentul de faţă îngrijim nouă pacienţi confirmaţi cu această tulpină, cu forme medii, dar poteţial de a dezvolta formă severă de boală. La ATI avem un număr de patru pacienţi cu forme severe ale acestei tulpini care necesită îngrijiri de specialitate. Revin cu îndemnul către populaţie de a se vaccina, vaccinarea fiind singura noastră modalitate de a lupta împotriva pandemiei şi de a trece cu bine peste această perioadă”, a precizat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Pericolul creşte, vaccinarea scade

Potrivit raportărilor, pe 25 iulie, s-au vaccinat 478 de ieşeni, dintre care 282 cu prima doză. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 111 persoane au primit doza unică a vaccinului Johnson&Johnson. Tot în cadrul campaniei de vaccinare, oficialităţile au anunţat programul caravanelor mobile în municipiul Iaşi, în perioada 28 iulie – 1 august. Astfel, pe 28 iulie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, echipele medicale mobile se vor afla în parcarea complexului Egros Shopping şi în parcarea Casei Sindicatelor. Pe 29 iulie, în intervalul orar 16.00-19.00, acestea se vor afla în parcările de la Lidl Galata şi Iulius Mall. Pentru cei care doresc să se vaccineze, aceleaşi echipe medicale se vor afla pe 30 iulie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, în parcările de la Egros, Casa Sindicatelor şi Lidl Galata, iar pe 1 august, în intervalul 10.00 – 14.00, în parcările de la Lidl Galata şi Iulius Mall. 

Comentarii