De Sănătate

Punem punctul pe știi

Două proiecte ale IRO: Centru de Radioterapie cu Protoni şi Centru Post-Cură

joi, 28 ianuarie 2021, 02:57
1 MIN
 Două proiecte ale IRO: Centru de Radioterapie cu Protoni şi Centru Post-Cură

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) se va înfiinţa un Centru de Cercetare şi Tratament unic în ţară, care ar putea transforma unitatea medicală într-un hub mediacal. Mai exact, este vorba despre un proiect pe fonduri europene care prevede fotonoterapie, adică un tratament prin radioterapie cu protoni.

„Este un tratament ţintit pentru pacienţii oncologici, care nu este foarte ieftin. Costul acestui tratament este între 18.000 şi 20.000 de euro. Prin acest proiect se propune şi susţinerea unui număr de pacienţi trataţi gratuit. Pe parcursul proiectului, se va încerca posibilitatea susţinerii unui număr mai mare de pacienţi trataţi gratuit, prin asigurările de sănătate. Noi sperăm să aducem şi acest proiect la Iaşi, pentru că Iaşul, din punct de vedere ocologic, este centrul medical şi de tratament al Regiunii de Nord-Est“, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.

Aceasta a adăugat că IRO va mai avea şi o investiţie într-un Centru de Tratament Post-Cură la Holboca.

Amintim că, în 2019, a fost aprobat de către Guvern un Memorandum privind susţinerea proiectelor în cercetare, în Sănă­tate. Unul dintre aceste priecte este cel şi de cercetare prin hadronoterapie şi pronoterapie, proiect care va fi impementat cu Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele.

Comentarii