Drumurile din Iaşi acoperite cu zăpadă, Primăria se face că plouă – FOTO

miercuri, 05 aprilie 2023, 07:47
7 MIN
 Drumurile din Iaşi acoperite cu zăpadă, Primăria se face că plouă – FOTO

Ninsorile abundente din ultimele 24 de ore a prins pe picior greșit Primăria. Dis de dimineață, ieșenii au reclamat lipsa utilajelor de deszăpezire, iar faptul că pe bulevardele mari nu este zăpadă asta ține probabil de faptul că e măcinată de roțile mașinilor. 

Contactat de ZDI, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sebastian Buraga a susținut că au fost scoase la stradă utilaje încă de azi-noapte și a ținut să sublinieze că este în vigoare cod portocaliu de ninsori. „Am făcut 40 minute până la serviciu, am mărșăluit pe trotuarele înzăpezite”, a transmis un ieșean. Între timp, pe pagina de Facebook a primarului Mihai Chirica este un „festival” de comentarii la o postare a edilului care, aseară, în jurul orei 20.00, constata că „Ninge pe Moldova! Ninge peste Iași!”.

Ce comentarii au pus ieșenii pe pagina primarului:

–        Dommul primar, deszăpezim sau admirăm peisajul?

–        Ninge unde doriți dumneavoastră, dar hai să scoatem utilajele pe stradă să curețe sau iar v-a luat prin surprindere, pe calea Chișinăului e jale, la fel Țesătura

–        Sunteți încântat de frumusețea naturii și netulburat, domnule primar!…iar ieșenii înoată prin nămeți și îngheață în stații. Scandalos!

–        Ninge în Moldova, domnule primar. Nu „pe Moldova”. Îmi aduceți aminte de agramații care spuneau – „Lucrez pe Germania”

–        Sigur v-au prins iar nepregătiți. Ca de fiecare dată, ca la noi la nimenea

–        Luați-vă trotinete electrice azi căci autobuzele și tramvaiele așteaptă să iasă drumarii la deszăpezit, bravo primare, ai acționat ca de obicei!

–        Ninge, ninge, dar cu pietonii care nu au pe unde merge pe alei, ce facem? Copaci nesalubrizați la timp au căzut peste mașini

În timp ce ieșenii se zbat să scape de nămeți, Primăria avea alte gânduri miercuri dimineață, la orele 8.00, după cum se poate vedea și în imaginea de mai jos:

În doar câteva minute, a început un „festival” de comentarii și pe pagina de Facebook a Primăriei:

– Aloo, Primăria Iași, mai curățăm și noi străzile? Ca pieton, nu am nicio șansă să traversez strada fără să fac salturi prin bălți. Să vă fie rușine!

– Domnule Chirica, s-au udat copii până la genunchi, puneți naibii utilajele alea în funcțiune, că e jale pe stradă, ieșiți puțin să vedeți ce e afară, pe trotuare, nu mai stați ca șobolanul la căldură

– Peisajul nu este de actualitate. Tot Iașul este blocat. Ce acțiuni s-au luat pentru a debloca drumurile acoperite de zăpada care a fost anunțat de acum 2 zile?

– Bună dimineața, domnule Mihai Chirica! Ați scos la treabă mașinile pentru curățarea străzilor și a trotuarelor??? Vă invităm la o plimbărică prin oraș, la pas!!!

Observaţiile reporterilor ZDI

La ora 5.30 străzile orașului erau curățate doar pe un sens de mers în direcția CUG – Podu Roș – strada din fața Palatului. Străzile mai mici, precum cele din spatele Primăriei, era doar urme de mașini. Pe strada Cuza Vodă tramvaiele mergeau în coloană după ieșirea dinspre Piața Unirii, singurele urme fiind șinele de tramvai.

CITESTE SI: Jale pe mai multe drumuri din Iaşi din cauza viscolului. Ce zone să evitaţi – FOTO

Pe unde au remarcat reporterii "Ziarul de Iași" utilaje active, erau tractoare ale Primăriei, cu pluguri adaptate în partea din spate. În intervalul 05.30 – 06.30, pe străzile din zona centrală singurele utilaje care curățau străzile erau tractoarele Primăriei, în timp ce muncitorii Salubris curățau trecerile de pietoni. În mai multe zone din oraș, ieșenii au ales să meargă pe străzi pentru că trotuarele erau impracticabile.

CITESTE SI: Pasagerii au ajuns pe jos la Aeroportul Iaşi, cu zăpada până la brâu. Zboruri cu întârzieri – FOTO

UPDATE: Prima reacție a Primăriei a venit prin intermediul societății Citadin, una dintre instituțiile responsabile cu deszăpezirea:

„În cursul nopţii de 4 spre 5 aprilie, între orele 20 şi 08, echipele Citadin Iaşi au acţionat în cadrul Comandamentului de Deszăpezire cu 233 tone de sare și 8 tone de clorură calciu pe toate traseele. S-a intervenit cu 9 sărăriţe, 13 autocamioane, 2 buldoexcavatoare, şapte tractoare, o autospecială cu încărcare frontală. Lucrările au fost executate de 22 de muncitori, cinci şefi de traseu, 1 supracontrol şi 1 dispecer. În stocurile Comandamentului de Iarnă mai sunt 1230 tone de sare şi 167 tone de clorură de calciu. Nu uitați, pentru eventuale probleme legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon al SC Citadin SA 0232.236.000”, se arată pe pagina de Facebook a Citadin.

UPDATE: Abia la ora 10 şi 10 minute Primăria a remis către presă un prim comunicat privind problemele cauzate de vreme:

“Echipele municipalității au lucrat în cursul zilei de ieri, 4 aprilie, și toată noaptea de 4 spre 5 aprilie pentru a limita efectele ninsorii abundente și vântului puternic, astfel încât să asigure condiții rezonabile pentru traficul rutier și, în special, pentru mijloacele de transport public, precum și pentru a degaja căile de acces la unitățile de învățământ și spitale.

ATENȚIE! Municipiul Iași s-a aflat sub o avertizare meteorologică de COD PORTOCALIU de ninsori abundente viscolite (cu viteze ale vântului de 55 – 65 de kilometri la oră) și depunere de strat consistent de zăpadă! CODUL PORTOCALIU de ninsori abundente și viscol a fost prelungit până joi, 6 aprilie, la ora 14.00.

În cursul zilei trecute, SC Citadin SA, companie care asigură și coordonarea Comandamentului de Iarnă al Municipiului Iași, a intervenit cu șapte autocamioane, nouă sărărițe cu lamă, un buldoexcavator și un încărcător frontal și a folosit 114 tone de clorură de sodiu.

Noaptea trecută, echipele Citadin SA au intervenit cu 13 autocamioane, nouă sărărițe cu lamă, două buldoexcavatoare, șapte tractoare cu lamă, un încărcător frontal și au folosit 233 de tone de clorură de sodiu și opt tone de clorură de calciu.

La rândul ei, SC Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale, intervenind cu două autocamioane, două tractoare cu lamă și 16 tone de material antiderapant.

SC Salubris SA a intervenit pe trotuare și alei pietonale cu șapte utilaje și a folosit 7,1 tone de clorură de calciu.

Echipele Companiei de Transport Public SA au asigurat viabilitatea liniilor de tramvai și rețelei de fir contact și au curățat stațiile și peroanele.

Municipalitatea a utilizat în total 233 de tone de clorură de sodiu, 16 tone de material antiderapant și 15,1 tone de clorură de calciu. Peste 100 de muncitori au lucrat noaptea trecută.

Până astăzi dimineață, la ora 8.00, echipele municipalității au rezolvat deja mai multe probleme cauzate de zăpada abundentă și vânt: avarii la rețeaua fir contact în zona CET și intersecția dintre șos. Nicolina și str. Sălciilor, precum și copaci prăbușiți pe drumul spre Aeroport (patru arbori căzuți), str. Columnei, Calea Galata, al. Mihail Sadoveanu, str. Dr. Vicol, bd. Socola.

Echipajele Poliției Locale patrulează în permanență și transmit societăților municipale situațiile care necesită intervenții punctuale.

Echipele municipalității sunt pe teren și lucrează pentru a rezolva problemele care continuă să apară din cauza vremii.

Date de contact și telefoane utile:

• Problemele legate de starea drumurilor din municipiu pot fi sesizate la numărul de telefon al SC Citadin SA 0232.236.000.

• Pentru eventualele probleme apărute pe trotuare sau zone pietonale este disponibil numărul de telefon 0232.270.223 al SC Salubris SA.

• SC Servicii Publice SA are program de permanență, iar eventualele probleme pot fi sesizate la numărul de telefon 0232.267.392.

• Eventualele probleme legate de circulația mijloacelor de transport public pot fi sesizate la numerele de telefon ale SC CTP SA 0232.267.772 și 0800.110.427, pe pagina de internet a companiei http://sctpiasi.ro și pagina de Facebook a companiei https://www.facebook.com/ctpiasi.

• De asemenea, Dispeceratul Poliţiei Locale poate fi contactat la numărul de telefon 0232.232.099, la sediul din str. Bucium nr. 30, sau prin e-mail la adresa: politialocalais@yahoo.com.”

UPDATE 1: Un tramvai s-a defectat in zona Podu de Piatra:

 

 

 

Comentarii