Dumitru Costin, liderul BNS, susţine că principalele vulnerabilităţi ale României sunt sectorul energetic şi cel alimentar

marți, 17 ianuarie 2023, 22:49
1 MIN
 Dumitru Costin, liderul BNS, susţine că principalele vulnerabilităţi ale României sunt sectorul energetic şi cel alimentar

Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical, a spus care sunt vulnerabilităţile României din punct de vedere energetic şi alimentar. România a rămas dependentă, în urma închiderii unor facilităţi de producere a energiei, de importurile energetice din străinătate, deşi ar fi putut să-şi sporească producţia cu aproape 800 de MW. Dumitru Costin a spus care au fost şansele ratate de ţara noastră anul trecut, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea alimentară:

„Am ratat anul 2022 din punct de vedere energetic. Dacă România făcea un efort inteligent, administrativ, că bani avem, avem Fondul de Modernizare, acum aveam puşi în funcţiune aproape 800 de MW pe regenerabil. Am făcut nişte evaluări şi putea fi compensat ceea ce am pierdut. Am pierdut un an, nu am făcut nimic pentru a creşte producţia internă a României şi am rămas în continuare dependenţi, pe anumite intervale de timp, de importuri, pentru că am intrat într-o piaţă unică.

De asemenea, sunt vulnerabilităţi pe gazele naturale, pe produsele petroliere şi toate dau intrări în economie. Sunt vulnerabilităţi şi pe securitatea alimentară, pentru că s-a ratat în ultimul an punerea la punct a unor sisteme prin care se putea crea lanţ scurt de valoare adăugată între producătorul român şi piaţă.

În continuare, cetăţenii sunt dependenţi de importuri de produse alimentare. Importăm mâncare. Chiar citeam o ştire despre un cetăţean italian venit în România, intrat într-un supermarket din România, care a făcut un clip video şi a zis: Bă’, ăştia-s nebuni! Pachetul de unt costă 5 euro, la noi, acelaşi produs costă 2,5 euro.

Vezi mai multe detalii pe dcnews.ro

Comentarii