Ekaterina Martinova, jurnalistă refugiată în Berlin: Statului rus îi este frică de tineri

joi, 18 ianuarie 2024, 13:09
2 MIN
 Ekaterina Martinova, jurnalistă refugiată în Berlin: Statului rus îi este frică de tineri

Jurnalistă rusă refugiată în Berlin, după un interogatoriu al poliţiei moscovite în iunie 2021, Ekaterina Martinova (22 de ani) este redactor şi media manager al publicaţiei de limbă rusă DOXA.

Martinova coordonează acum un efort jurnalistic considerabil dedicat contracarării propagandei autorităţilor ruse prin diseminarea de ştiri, investigaţii şi reportaje despre adevăratele dimensiuni ale crizei în care regimul lui Vladimir Putin îşi afundă din ce în ce mai mult propria ţară.

În 2017, câţiva studenţi de la Şcoala de Înalte Studii Economice din Moscova au înfiinţat o publicaţie, DOXA, cu scopul de a scrie despre problemele cu care se confrunta de multă vreme mediul universitar rusesc: corupţia, calitatea redusă a educaţiei, precaritatea slujbelor profesorilor la început de carieră, cenzura, plagiatul, hărţuirea sexuală a studentelor şi aşa mai departe.

Deşi, ca şi în România, viaţa tumultoasă a universităţilor se intersectează des cu politica, jurnaliştii de la DOXA s-au ţinut la început la o oarecare distanţă de partide şi guvern.

Un pas semnificativ în acea direcţie, însă, a fost făcut în vara lui 2019, când Moscova a fost zguduită de o serie de proteste electorale, iar publicaţia studenţească a scris despre brutalitatea cu care poliţia a acţionat împotriva protestatarilor şi a jurnaliştilor.

Câteva luni mai târziu, în urma unei plângeri înaintate de către rectorul unei alte universităţi din Moscova a cărui activitate dubioasă fusese investigată de către studenţii de la DOXA, Şcoala de Înalte Studii Economice a anunţat că nu mai recunoaşte revista drept organizaţie studenţească şi a încetat acordarea oricărui sprijin logistic.

Studenţii au continuat însă să scrie despre tot ce-i durea pe colegii lor de generaţie. Iar la începutul lui 2021, pe lista deja lungă a nemulţumirilor îşi făcea loc şi presiunea dură exercitată de către conducerile universităţilor, în colaborare cu diverse agenţii de stat, asupra studenţilor care protestau în stradă împotriva arestării politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi.

Vezi mai multe detalii pe presshub.ro

 

 

 

Comentarii