Esplanada din faţa Teatrului Național a intrat în atenția unui arhitect

marți, 06 noiembrie 2018, 03:00
1 MIN
 Esplanada din faţa Teatrului Național a intrat în atenția unui arhitect

Zona a fost obiectul unei intense dezbateri publice în ultimii ani, după ce Primăria a propus o parcare subterană acolo.

Municipalitatea a primit o singură ofertă pentru proiectarea lucrărilor de reamenajare a esplanadei din faţa Teatrului Naţional „Vasile Alec­sandri“. Este vorba despre firma ieşeană Arc Design, societate condusă de arhitectul Paul Filip Cio­bănaşu. Primăria a estimat că va achita maximum 55.000 lei pentru această lucrare. Dacă îi va fi atribuit contractul, firma va propune soluţii pentru: reamenajarea spaţiilor verzi, amplasarea de mobilier urban, sistemul de iluminat funcţional şi ambiental, alei pietonale şi alte amenajări peisagistice.

O altă cerinţă a caietului de sarcini vizează studierea posibilităţii existenţei „în subteran şi dispunerea edificiilor istorice pentru integrarea lor într-o compoziţie arhitecturală care să sporească importanţa şi caracterul monumental al locaţiei“.

Reamenajarea parcului din faţa Teatrului Naţional este un proiect mai vechi al municipalităţii, proiect ce a fost dezbătut intens pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita. La acea vreme, societatea civilă a criticat intenţia Primăriei de a amenaja o parcare subterană acolo, iar, în februarie 2015, fostul primar a anunţat public că renunţă la această componentă a proiectului. Însă întregul proiect a fost abandonat de atunci, fiind reluat abia vara trecută.

Comentarii