Eşti copil de securist? Numele tău ar putea fi înscris într-un registru public

marți, 16 martie 2021, 18:50
3 MIN
 Eşti copil de securist? Numele tău ar putea fi înscris într-un registru public

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat marți, în plenul Senatului, depunerea unei inițiative legislative prin care să fie înființat un registru public a lucrătorilor fostei Securități comuniste și legăturile de rudenie ale acestora cu persoane care ocupă funcții publice.

”Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn”, le-a spus Năsui celor de la PSD.

Depunerea inițiativei a fost anunțată de ministrul USR PLUS în contextul dezbaterii moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa, document în care social-democrații îl acuză de legături cu fosta Securitate comunistă și susțin că, ”dacă Parlamentul ar vota mâine o inițiativă „Fără securiști în funcții publice”, ministrul Năsui și alți colegi ai săi din partid ar fi printre primi care ar trebui demiși din Guvernul României”.

”Aveți un îndemn la un moment dat. Ziceți acolo: fără securiști în funcții publice. Mie chiar îmi place sloganul acesta și vreau să nu rămână o vorbă goală. Stimați colegi din PSD, haideți să eliminăm securiștii și copiii securiștilor din politica din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Am depus azi un proiect de lege, tocmai ca să nu rămână inițiativa dumneavoastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege și dacă chiar credeți ce ați semnat în moțiune, îl veți și vota. Proiectul se numește ”Legea privind registrul lucrătorilor Securității și legăturile de rudenie ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții publice cu aceștia”, a declarat Claudiu Năsui în plenul Senatului.

Citeşte şi: Năsui face un pas înapoi şi renunţă la numirea unei persoane care a turnat la Securitate

”Haideți să vedem dacă veți vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989 și nu doar atât, dar obligă CNSAS-ul să arate și legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceștia. Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică. Nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranță națională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani, nu mai sunt nici spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat și de constituționalitate, nu e nicio problemă pentru că e doar o informație despre legături de rudenie care există și acum în legi, și anume legi care au incidență pe declarațiile de avere și de interese. Haideți să vedem cine este ipocrit și cine votează această lege. Ați scris în moțiune ”fără securiști în funcții publice”, ar trebui să o susțineți, voi vedea ce faceți la vot. Pentru mine, transparența este un mijloc de a combate minciuna. Haideți să combatem minciuna prin transparență”, a mai spus Năsui.

 

 

Comentarii