SURSE PNL-PSD

Europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale, iar parlamentarele cu prezidenţialele

marți, 06 februarie 2024, 18:36
2 MIN
 Europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale, iar parlamentarele cu prezidenţialele

Liderii PSD şi PNL ar fi convenit un calendar complet al celor patru tipuri de alegeri din 2024, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Astfel, europarlamentarele ar urma să fie comasate cu alegerile locale şi să aibă loc în 9 iunie, iar în decembrie alegerile parlamentare ar putea fi organizate împreună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pornind de la acest consens în Coaliţie se negociază în continuare „modul în care PSD şi PNL vor construi viitoarea guvernare”, mai spun sursele citate. De menţionat este că până în 2004, când mandatul preşedintelui României era de patru ani, alegerile parlamentare s-au organizat împreună cu primul tur la prezidenţiale. După aceea a intrat în vigoare prevederea prin care mandatul preşedintelui este de 5 ani, iar cele două tipuri de alegeri nu s-au mai suprapus niciodată.

Discuţiile continuă în spatele uşilor închise

În spatele uşilor închise, social-democraţii şi liberalii continuă discuţiile despre o alianţă politică şi un protocol de colaborare între cele două partide. A fost discutat şi modelul vechi de alianţa politică făcut de Victor Ponta şi Crin Antonescu, vechiul USL.

Conform surselor citate, PSD şi PNL nu vor participa pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare, ci fiecare formaţiune va avea candidaţi, în marea majoritate a cazurilor, pe funcţiile pe care le deţine deja, restul unde USR sau PMP au funcţii publice urmând să fie împărţite şi să candideze fie PSD, fie PNL în funcţie de negocierile punctuale.

De asemenea candidatul la prezidenţiale ar putea fi stabilit după alegerile din 9 iunie printr-un protocol care ar preciza ca şi premierul să fie dat de partidul care nu va deţine candidatura pentru funcţia de Preşedinte al României.

În joc este sfera de influenţă

Sursele HotNews.ro precizează că negocierile nu s-au încheiat şi s-ar putea prelungi şi zilele următoare.

De menţionat este că PNL nu doreşte să cedeze candidatura la prezidenţiale. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu nu poate veni în faţa partidului fără funcţia mult râvnită de preşedinte al ţării. Reamintim că liderii Coaliţiei PSD-PNL îşi negociază sfera de influenţă la nivel local şi încearcă să contureze o strategie comună privind calendarul alegerilor din 2024. Astfel, PSD şi PNL discută zilele acestea în cerc restrâns despre împărţirea candidaturilor la nivel local pe primării şi Consilii Judeţene.

Vezi mai multe detalii pe hotnews.ro

Comentarii