Experiment ZDI: Cel mai mare timp de aşteptare la Serviciul Paşapoarte este la Iaşi: de două luni. Media naţională este de două zile

sâmbătă, 05 august 2023, 01:50
5 MIN
 Experiment ZDI: Cel mai mare timp de aşteptare la Serviciul Paşapoarte este la Iaşi: de două luni. Media naţională este de două zile

Timpul de aşteptare, la programarea pentru depunerea documentelor în vederea obţinerii unui paşaport simplu electronic a ajuns să fie la Iaşi de două luni. Într-un experiment simplu, pe care îl poate face oricine, am verificat pe harta interactivă, pusă la dispoziţia cetăţenilor pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte, cât au de aşteptat românii din toate judeţele tării, pentru depunerea documentelor. Iar rezultatele ar umple de furie pe oricine ar dori să-şi depună documentele pentru paşaport la Iaşi. În timp ce în 28 de judeţe programarea se putea face pentru aceeaşi zi, sau cel mai târziu pentru săptămâna viitoare, la Iaşi prima dată disponibilă era 3 octombrie, la două luni distanţă sau, altfel spus, la 41 de zile lucrătoare distanţă.  

“În contextul continuării procesului de simplificare şi debirocratizare a serviciilor oferite, dorim să informăm cetăţenii cu privire la următoarele aspecte” – aşa începe ultimul comunicat al Direcţiei Generale de paşapoarte, în care se arată, între altele, că “în perioada 14-20.07.2023, termenul mediu înregistrat la nivel naţional pentru eliberarea paşaportului simplu electronic a fost de două zile. Astfel, având în vedere termenul foarte scurt de eliberare a paşaportului simplu electronic, încurajăm cetăţenii să opteze pentru acest tip de document de călătorie (…)”.

Aici puteţi vedea harta pe care se pot consulta intervalele de programare la depunerea documentelor, disponibile pe fiecare judeţ. Programare online în vederea eliberării paşaportului (gov.ro)

“Totodată, se mai arată în comunicat, reamintim faptul că Direcţia Generală de Paşapoarte a dezvoltat o aplicaţie online prin care se oferă cetăţenilor posibilitatea de a verifica în timp real statusul cererii de emitere a paşaportului simplu electronic. Link-ul este disponibil pe site-ul oficial al Direcţiei Generale de Paşapoarte www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea Status paşaport, precum şi pe https://hub.mai.gov.ro/epasapoarte/programari/harta, având ca şi criterii de căutare numărul de cerere sau ultimele 9 caractere din CNP şi data depunerii cererii. Documentul de călătorie poate fi ridicat în momentul în care, în urma verificării efectuate, acesta va figura în starea ”.

Harta timpului pierdut

Până să ajungă să aştepte eliberarea documentului, ieşenii au însă de aşteptat peste măsură de mult, în comparaţie cu românii din orice alt judeţ. Experimentul nostru s-a desfăşurat vineri, 4 august, între orele 09:30 – 10:00, pentru toate cele 42 de judeţe (inclusiv Municipiul Bucureşti). În 19 dintre acestea se putea face programare online pentru depunerea documentelor chiar în aceeaşi zi, în alte nouă judeţe se putea face programare pentru săptămâna viitoare, iar în 11 judeţe intervalele de programare erau ocupate pe următoarele două săptămâni, dar se putea merge la serviciile judeţene de paşapoarte în ultima săptămână din august.

Avem însă România, şi avem Regiunea de dezvoltare Nord-Est, în care situaţia este cu totul alta decât în restul ţării. În Judeţele Vaslui şi Bacău, programările pentru depunerea paşapoartelor nu se mai pot face înainte de 12, respectiv 21 septembrie. Iar Iaşul este un caz unic în ţară – programările pentru paşapoarte au ajuns la data de 3 octombrie.

Pe Google, Serviciul Public Comunitar Paşapoarte Iaşi are 213 review-uri şi a primit nota 3,5 din 5 de la utilizatori. Unii utilizatori se declară mulţumiţi de faptul că, nevrând să aştepte luni întregi pentru o programare s-au dus direct la sediul Serviciului de Paşapoarte şi au reuşit să depună actele în aceeaşi zi. Alţii critică în special atitudinea acră a funcţionarilor.

În aceste condiţii, locuitorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est care sunt prea ocupaţi pentru a-şi permite să rişte să stea la cozi la serviciul de paşapoarte fără programare, le rămâne soluţia de a se îndrepta spre Piatra Neamţ. Acolo unde vineri (4 august) se putea face deja programare pentru luni, 7 august.

O altă variantă ar fi ca ieşenii, sau locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, să-şi aloce timp pentru un city break în judeţele regiunilor învecinate. De exemplu, judeţul Suceava are graniţa cu Maramureş, Bistriţa Năsăud, Mureş şi Harghita. Dintre acestea, doar în Bistriţa Năsăud programările se puteau face începând cu data de 8 august, în timp ce în toate celelalte se puteau face pentru ziua în curs.

Bacăul ar putea profita de apropierea cu judeţele Harghita, Covasna, Vrancea şi foarte aproape de Galaţi. În Harghita şi Galaţi azi se putea face programare pentru ziua în curs, în Covasna pentru luni, 7 august, iar în Vrancea pe 28 august. Vasluienii se pot îndrepta către Galaţi şi Vrancea. Iar pentru excursii mai lungi, locuitorii zonei de Nord-Est a ţării pot alege, de fapt, orice judeţ, pentru că îşi vor putea depune mai repede documentele în vederea obţinerii paşaportului simplu electronic.

Prefectura: „se lucrează la capacitate maximă”

Referitor la situaţia de la Serviciul Public Comunitar de paşapoarte din Iaşi, Felix Guzgă, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Iaşi a declarat:

„În această perioadă, la nivelul Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi se lucrează la capacitate maximă. Zilnic sunt preluate în jur de 300 de solicitări şi sunt eliberate aproximativ 250 de paşapoarte. Se lucrează cu şapte ghişee pentru preluarea cererilor şi un ghişeu pentru eliberarea documentelor. În perioadele aglomerate, la ghişeul de eliberări se suplimentează personalul, biroul fiind dotat cu două staţii de lucru.

În primele şapte luni ale anului, la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Iaşi au fost analizate aproape 75.000 de solicitări (din care peste 43.000 depuse la ghişeu, diferenţa fiind reprezentată de solicitări transmise de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate sau depuse în alte judeţe).

Având în vedere volumul de activitate, Instituţia Prefectului – judeţul Iaşi a transmis solicitări la nivel central pentru suplimentarea personalului de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte. De asemenea, în perioadele aglomerate s-a dispus prelungirea programului de lucru pentru a putea prelua mai multe solicitări.

De asemenea, zilnic se actualizează situaţia programărilor online pentru a fi puse la dispoziţie locurile eliberate de persoanele care renunţă la programare, se suplimentează locurile disponibile online şi se fac eforturi astfel încât toţi cei care se prezintă la sediul serviciului să poată depune solicitările în timp util. În perioada 21.08 – 25.08 se va prelungi programul până la ora 18.30, pentru a recupera ziua de 14 august”.

 

Comentarii