De Business

Punem punctul pe știi

Extinderea infrastructurii necesare subscrierii titlurilor de stat către populaţie

luni, 21 mai 2018, 01:50
2 MIN
 Extinderea infrastructurii necesare subscrierii titlurilor de stat către populaţie

În complicatul proces al administrării de către MFP a datoriei publice guvernamentale, contractarea împrumuturilor pentru finanţarea deficitului şi refinanţarea acestui tip de datorie deţine o importanţă absolut aparte. Relaţia cu un investitor special – cel care încearcă să obţină un profit împrumutând tocmai statul – depinde, este cert, de nivelul de educaţie financiară a populaţiei.

Dar, din aceeaşi perspectivă, nu ar putea fi neglijată nici problematica alegerii instrumentelor de datorie publică guvernamentală ori cea privitoare la canalele de distribuţie a titlurilor de stat pentru populaţie. Acum, la trei ani de la reintroducerea în cadrul instrumentelor de datorie publică a emisiunilor de titluri de stat pentru populaţie, se resimte acut necesitatea aducerii unor îmbunătăţiri pe linia distribuţiei acestora. În contextul în care MFP a pregătit, pentru anul în curs, ”emiterea pe baze continue a unui volum indicativ anual de 4 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei” (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/resurse/transparenta/NFproiectprelungireOUG28_18052018.docx), se regândeşte şi o reţea care să faciliteze fluxul hârtiilor de valoare spre cele mai îndepărtate cătune.

Evident, cu luarea în considerare a diminuării riscurilor financiare şi a minimizării costurilor specifice. Iar pentru aceasta nu putea scăpa atenţiei Compania Naţională Poşta Română S.A. (CNPRSA). Atu-urile sale sunt date de densitatea apreciabilă a punctelor proprii de acces şi gradul ridicat de acoperire la nivel naţional. La acest capitol, stă vizibil mai bine decât unităţile bancare ori cele ale Trezoreriei Statului. Iminenta lansare a Programului Tezaur – ediţia Centenar (emisiune de titluri de stat destinate populaţiei) reclamă în sensul amintit o adaptare de cadru legislativ. Astfel, prin OUG se autorizează CNPRSA ”să intermedieze vânzarea, colectarea subscrierilor şi efectuarea plăţilor aferente emisiunilor de titluri de stat destinate populaţiei” (http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/resurse/transparenta/NFproiectprelungireOUG28_18052018.docx).

Pentru activitatea de vânzare a titlurilor de stat către populaţie şi pentru efectuarea la scadenţă a plăţii dobânzilor şi ”principalului”, MFP urmează să achite în contul CNPRSA, în termen de 30 zile de la primirea facturii, un comision de 0,1% aplicat la valoarea fiecărei emisiuni şi respectiv de 0,1% aplicat la valoarea operaţiunilor de plată efectuate. În fine, o ultimă precizare legată de asigurarea sumelor necesare acoperirii operaţiunilor de plată la scadenţă a dobânzilor ori a ”principalului” pentru investitori. Potrivit textului Proiectului de OUG, MFP îi revine responsabilitatea efectuării transferului operativ al sumelor solicitate în contul deschis la Trezoreria Statului de către CNPRSA.

 

 

Comentarii