De Business

Punem punctul pe știi

Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare. Intervine ministrul

miercuri, 06 aprilie 2022, 08:16
2 MIN
 Fabrica de zahăr Luduș, în pericol de desființare. Intervine ministrul

Atât reprezentanții angajaților, cât și cultivatorii de sfeclă de zahăr susțin că de fapt patronii francezi nu vor să vândă fabrica, ci să o desființeze. De cealaltă parte, conducerea susține că nu are cui să vândă afacerea.

Liderul de sindicat, Ioan Trif, a spus că au existat trei tentative de cumpărare a fabricii, toate respinse de patroni: „Au fost două firme din afară, iar patronii au zis că nu au oferit suma cerută și mai voiau să o cumpere producătorii de sfeclă. Fabrica e închisă și au vrut, de săptămâna trecută de joi, să înceapă dezmembrarea și am blocat-o. Pentru că ei nu au concret o decizie că ce se întâmpla de fapt cu fabrica. Și când au auzit ce vrem să facem, au oprit tot. Pentru că în data de 8 sau 9 aprilie vine ministrul agriculturii la noi la fabrică. E vorba de 160 de angajați, suntem plătiți de companie 75% până la finalizare. Deci ei nu ne pot da afară până încep disponibilizările, care au zis că vor fi prin lunie-iulie”.

În România mai există o singură fabrică de zahăr, la Roman, pentru care mai produc sfeclă de zahăr agricultorii mureșeni.

Istrate Dorel, președinte Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduș crede că intervenția ministrului agriculturii e tardivă: „Noi am făcut înștiințare la Federația Sfeclei, federația a trimis la minister, dar lucrurile au fost încetinite. Am intenționat să cumpărăm fabrica, fiindcă noi am făcut o cooperativă de producători mai mari, și am încercat să mergem la fabrica de zahăr să ne dea totuși prețul sau ce vor să facă. Am constatat că ei nu au interes să vândă fabrica, ci au interes să rămânem piață de desfacere. Nu mai sunt optimist că ceva se va schimba în urma vizitei ministrului”.

Închiderea fabricii de zahăr de la Luduș a fost anunțată de anul trecut, patronii francezi au afirmat că vor să o vândă pentru că o dată cu liberalizarea prețului la zahăr din 2017, fabrica merge pe pierdere.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii