Fanii care au venit cu mașina la Festivalul de Jazz de la Cucuteni, atacați cu pietre și sârmă ghimpată. Roțile de la mașini, tăiate. REACȚIA organizatorilor

sâmbătă, 09 septembrie 2023, 11:50
4 MIN
 Fanii care au venit cu mașina la Festivalul de Jazz de la Cucuteni, atacați cu pietre și sârmă ghimpată. Roțile de la mașini, tăiate. REACȚIA organizatorilor

La Festivalul de Jazz de la Cucuteni, care a început vineri seara și durează trei zile, numeroși iubitori ai genului de muzică și-au petrecut noaptea forțat pe coclauri. Pe scurt, roțile mașinilor lor au fost tăiate, iar vineri noaptea nu s-au găsit platforme pentru a-i scoate dintre dealurile Cucutenilor. Cu această ocazie, participanții la festival s-au plâns atât de lipsa unei parcări unde să își lase în siguranță mașinile, cât și de lipsa polițiștilor/jandarmilor care să îi apere. Mai ales că unii săteni i-au atacat cu pietre și sârmă ghimpată. Pe de altă parte, organizatorii festivalului au spus că li s-a promis ajutor pentru serile următoare din partea jandarmilor. Mai jos, vă prezentăm postarea unui ieșean care, după ce a ascultat jazz, a petrecut ore bune în frigul nopții pentru a-și transporta mașina la primul service auto.

Postarea lui Cosmin Panaite:

Azi noapte la 12 m-am trezit în mijlocul pustiului, cu toate cele 4 cauciucuri ale mașinii tăiate. 
Veți întreba, desigur, ce căutam în mijlocul pustiului, la miezul nopții.
Ei bine, tocmai ieșeam de la Cucuteni Jazz Fest 2023, inițiativă lăudabilă, de altfel. Niște oameni se întâlnesc în vârful unui deal și ascultă jazz live. Doar că acolo ei ajung musai cu mașina. Și tot cu mașina tre’ să și plece.
Am parcat unde erau parcate și alte mașini, pe marginea drumului care duce spre Muzeul de Sit Cucuteni – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, lângă care au avut loc concertele.
N-am călcat pe ogorul nimănui, nu am obstrucționat trecerea a nimic. Nu exista o altă parcare special amenajată, pe care să o fi ratat.
La ieșirea de la concerte, am trecut pe lângă alți oameni care umflau sau schimbau roți.
Nu am fost singurul spectator căruia i s-au tăiat cauciucurile mașinii.


Mai târziu, când a ajuns Poliția, am
mai aflat că în sat s-a aruncat cu pietre în mașinile turiștilor și că s-au întins și nu știu ce sârme pe carosabil. Te gândești că ai nimerit la Posada și speri să ajungi teafăr acasă.
Azi noapte am scris o compunere pe portbagajul unei mașini de la Poliția Hârlău. Doi polițiști foarte umani au venit să constate distrugerile. Sunt curios ce o să urmeze, oare vor reuși să identifice făptașul?
Să știți că după ora 12 noaptea, la numerele de telefon ale celor cu platformă nu răspunde aproape nimeni. Încerci în Pașcani, în Târgu Frumos, în Cotnari, în Hârlău, în Iași. Chestia asta durează vreo oră jumate și până la urmă, simți că dă norocul peste tine când domnul Benone din Deleni îți răspunde și zice că ajunge la tine în juma’ de oră. Îți e frig, ești supărat pe situație, ți-ai făcut tot felul de griji.
Desigur, unii vor spune că postarea mea nu are neapărat legătură cu organizatorii Cucuteni Jazz Fest; chiar și așa, îndrăznesc să le ofer pe această cale 3 sugestii:
* ar fi necesară amenajarea unei parcări, eventual păzite, așa cum am văzut la toate festivalurile;
* prezența la eveniment a Jandarmeriei, a Poliției ar fi putut descuraja vandalismele manifestate aseară;
* controlul corporal al spectatorilor la intrarea la festival ar putea să îi facă pe cei cărora le-au fost tăiate cauciucurile să nu se teamă și pentru viețile lor.
Le sunt recunoscător tuturor oamenilor care s-au oprit să mă întrebe dacă mă pot ajuta cu ceva.
Închei prin a vă mărturisi faptul că ne-am întrebat unii pe alții, glumind, dacă mai venim vreodată… Ce păcat!

După apariția în presă a celor semnalate de fanii ieșeni, organizatorii Cucuteni Jazz Fest au venit cu precizări, postate pe pagina de Facebook a festivalului:

Cucuteni Jazz Fest este un festival tânăr aflat la a doua ediție. Ne place zona Cucuteni și dorim să o promovăm și să o îmbogățim cu inițiativa noastră.
Din păcate în prima seară a acestei ediții lucrurile nu s-au derulat după așteptările noastre. Nu credem că este reprezentativ pentru comunitate, dar se pare că un grup de tineri locali a vandalizat 2 autovehicule ale participanților la eveniment. Organele legii au fost chemate și implicate pentru a găsi și trage la raspundere pe cei în cauză. 
     Pe cei care s-au aflat în nefericita situație am încercat să-i ajutăm cât am putut pentru a ajunge cu bine la destinație. 
     Am fost asiguraţi că în urmatoarele seri jandarmii vor fi prezenti pentru a evita astfel de incidente. 
 


   
  Învățăm din experiențele prezente pentru a evita neplăcerile pe viitor și să facem din CucuteniJazzFest o experiență plăcută pentru public și cei din comunitate. 

Comentarii