Faţada muzeelor din Iaşi şi muzeele de faţadă ale Iaşului?

joi, 20 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 Faţada muzeelor din Iaşi şi muzeele de faţadă ale Iaşului?

Care e viziunea autorităţilor locale privind dezvoltarea Iaşului pe termen mediu, undeva la orizontul lui 2030?

Cum îşi imaginează primarul Mihai Chirica sau şeful CJ Maricel Popa că trebuie să arate oraşul peste 10-15 ani? Din păcate, sunt disponibile prea puţine informaţii pentru a contura un răspuns. Dar o certitudine avem. Iaşul se va umple de muzee. Fostul sediu al PNŢCD de pe „Cuza Vodă“ va fi transformat într-un muzeu dedicat Centenarului Unirii, cu spaţii expoziţionale şi de conferinţă. Baia Turcească va găzdui un muzeu vivant dedicat artei contemporane, cu spaţii expoziţionale şi de conferinţă. Muzeul de Istorie Naturală îşi va recăpăta farmecul de odinioară şi va reintra în circuitul turistic, cu spaţii expoziţionale şi de conferinţă. Palatul Braunstein va avea destinaţia de centru cultural european (un fel de muzeu al multiculturalismului european) urmând a fi dotat cu spaţii expoziţionale şi de conferinţă, şi, posibil, cu un telescop. Casa Pogor şi Casa Dosoftei vor fi reabilitate, ultima, fără spaţii de conferinţă. Fosta Chestură a Poliţiei de pe strada Vasile Alecsandri va găzdui Muzeul Junimii, va avea încăperi dedicate perioadei paşoptiste, literaturii române din Basarabia, literaturii evreieşti din România şi o zonă dedicată Pogromului din iunie 1941. Un fel de muzeu al muzeelor, dar foarte cool, fiind dotat cu cele multe spaţii de conferinţă din oraş.

Toate aceste clădiri au în comun două lucruri. În primul rând, dragostea pentru cultură şi înclinaţia spre frumos a primarului Mihai Chirica şi a şefului CJ Maricel Popa… Glumesc. Au în comun un singur lucru: sunt sau vor fi reabilitate din fonduri europene. În plus, sunt proiecte relativ simplu de redactat. Nu provoacă interminabile şedinţe de brainstorming/analize complexe privind dezvoltarea oraşului pentru a atrage fonduri. „Vrem bani europeni, ce facem? Reabilităm clădiri vechi şi le transformăm în muzee“. Că aşa gândesc, nici nu-i vreun secret. O spun chiar ei, pe şleau. Maricel Popa i-a convins pe consilieri să susţină transformarea fostei Chesturi în muzeu cu următoarele argumente: investim bani în clădire, fraierii de la Bruxelles ni-i rambursează pentru muzeu, iar noi cu ei facem drumuri şi spitale. Un şiretlic demn de periferia Europei. Iar şmecheria nu se opreşte aici. În actualul exerciţiu bugetar, pentru a atrage fonduri europene pentru spaţiile expoziţionale în speţă, autorităţile trebuie să dea asigurări că, odată finalizate, clădirile vor găzdui spaţii muzeale timp de 5 ani. După cei 5 ani? După, nimeni din Primărie sau CJ n-are vreun plan, nimeni nu-i în stare să ofere un răspuns.

Să nu fim prea cârcotaşi. E minunat că o serie de clădiri monument istoric îşi recapătă farmecul de altădată. Dar dincolo de poleiala faţadelor şi a parchetului din sălile de conferinţă, cu ce rămânem?

Avem exemplul Muzeului Municipal. O clădire care arată superb după ce a fost reabilitată din fonduri europene. O clădire şi atât. Responsabilii muzeului se dau peste cap să facă rost de exponate, dar spaţiul e prea mare pentru cât s-a putut conserva din istoria oraşului. Iar timpul lucrează împotriva lor pentru că în scurt timp vor concura – în mare pe aceleaşi exponate – cu celelalte muzee apărute peste noapte. Şi, fie vorba între noi, nici muzeele deschise în prezent publicului nu-i dau pe spate pe vizitatori. Aruncaţi o privire pe TripAdvisor la recenziile turiştilor despre muzeele găzduite de Palatul Culturii. „Draguţ, dar mă aşteptam la mai mult“, „Modest prin comparaţie cu exterioriul“…

Ziarul de Iaşi a scris recent despre alte două „muzee“ construite din fonduri europene, cu utilitate zero, dar multe zero-uri la costurile de întreţinere: Telescaunul de la Ciric şi Centrul Expoziţional Moldova. Avem certitudinea că o parte dintre clădirile monument reabilitate astăzi nu vor avea aceeaşi soartă? Că nu vor sfârşi peste câţiva ani îngropate de buruieni? În loc de concluzii, câteva întrebări pentru autorităţile locale. Cât va aloca anual municipalitatea pentru cheltuielile de personal şi întreţinere la aceste muzee? Există vreun plan privind achiziţia de exponate pentru noile „centre expoziţionale“? Ce se va întâmpla cu aceste muzee dacă se va dovedi că au costuri de întreţinere şi exploatare peste forţa financiară a Primăriei/CJ? Există un plan B privind destinaţia acestor clădiri? Pot fi reabilitate clădirile monument din Iaşi din fonduri europene fără a fi obligatorie transformarea lor în muzee? Dacă nu, există discuţii cu reprezentanţii Bruxelles-ul pentru ca acest lucru să fie posibil? Şi întrebări ar mai fi, dar spaţiu ioc…

Comentarii