Fericirea din jurul meu nu pare să mă atingă. Compararea socială, capcană care tulbură nopțile. PSIHOLOGUL DE WEEKEND

duminică, 03 noiembrie 2019, 10:08
3 MIN
 Fericirea din jurul meu nu pare să mă atingă. Compararea socială, capcană care tulbură nopțile. PSIHOLOGUL DE WEEKEND

 ”Doamne, cât de fericit e X! Am văzut niște poze așa frumoase cu întreaga familie! Armonie, liniște. Eu de ce n-am norocul ăsta?” ”Astăzi, la serviciu, toți erau așa binedispuși! Simțeam că n-am ce să caut printre ei! E frumos să ai motive să fii vesel în fiecare zi!” ”Învață să fii fericit cu ceea ce ai în timp ce urmărești ceea ce îți dorești!” – Jim Rohn

Fericirea pare atât de evidentă la cei din jur, mai ales când nouă nu ne este bine și ne confruntăm cu o situație stresantă, tensionată, corpul și mintea fiindu-ne inundate de emoții indezirabile – furie, deznădejde, tristețe, regret, invidie. Compararea socială este o capcană în care frecvent putem cădea, indiferent dacă persoana sau grupul la care ne raportăm este superior sau inferior condiției noastre. Pentru a prinde curaj și a ne evalua situația actuală ca fiind una pozitivă, și pe principiul ”se putea și mai rău”, iată-i pe acei oameni ce aleg să se compare cu unii pe care îi consideră mai prejos. Dezavantajul? Intervine delăsarea, ne mulțumim cu ce avem, deși putem mai mult, dar dispare motivația și potențialul maxim al dezvoltării va fi suprimat. În extrema cealaltă, există și acei oameni care mereu se compară cu cei ce ”au mai mult și au ajuns mai bine” decât ei. De obicei, cei cu o asemenea abordare, sunt copiii care au primit, din partea părinților, celebrele replici ”încurajatoare” – ”Ai luat 9 în test? Se putea și mai bine. X a luat 10!”, ”Uite! Vezi ce cuminte e copilul ăla și cum merge lângă mama lui de mânuță? Tu de ce nu ești ca el?”, de aici și etichetele: ”Ești prost!”, ”Ești obraznic!”. Ce au învățat viitorii adulți din asta? Să nu mai facă nimic din ce le aduce plăcerea pentru că sunt mult mai preocupați în a-i mulțumi pe ceilalți și a căuta mereu validarea.

 Emoțiile negative, păstrate într-o doză și intensitate optime, astfel încât să ne permită funcționarea, sunt extrem de benefice și nu sunt greșite! Cu ajutorul lor, reușim să ne mobilizăm, să căutăm resurse, soluții și să facem față evenimentului deranjant. Și da! Stresul poate fi benefic! Există două forme ale acestuia, și anume eustresul ( efectele sale asupra organismului sunt benefice, însă pot apărea și riscuri. De exemplu, o persoană căreia îi place ceea ce face, din punct de vedere al job-ului, muncește cu foarte multă plăcere zilnic, dar, în timp, se expune epuizării ) și distresul ( efectele negative se manifestă prin tulburări ale somnului, tulburări digestive, iritabilitate, oboseală cronică, din păcate acestea fiind, de cele mai multe ori, neglijate, individul în cauză ajungând să dezvolte și alte tipuri de tulburări, moment în care, din teamă pentru propria sănătate, alege să consulte un specialist ).

În grupurile de dezvoltare personală cu care lucrez, îmi place să scot la suprafață spiritul ludic al participanților și umorul. Astfel că, împreună, construim ”trusa de prim ajutor” în caz de stres! Iată ”uneltele” inventate de cei mai creativi și simpatici oameni, dornici să reziste în fața oricărei neplăceri:

  • Bomboane în formă de inimioară. Niciodată ciocolata nu va da greș!
  • Creioane colorate și foi pentru a putea desena problema și a o colora cât mai frumos!
  • O agrafă de hârtie ce ar ajuta la păstrarea cumpătului!
  • Stickere galbene cu fețe zâmbitoare lipite zilnic, pe un calendar, atunci când ne amuză un lucru și zâmbim, astfel realizând câte lucruri minunate avem în jurul nostru, dincolo de necazuri.
  • Un carnet de notițe pentru a așterne pe hârtie gândurile triste și a le da culoare prin adăugarea unor expresii motivaționale.
  • O listă cu ”efectele secundare” ale stării de bine. Printre cele mai amuzante, s-a regăsit replica unui domn, proaspăt divorțat, care obosise să se mai  lupte cu soția  – ”Să ai dreptate nu mai e ce a fost!”.

Creați-vă propria trusă de prim ajutor și utilizați-o de fiecare data când sunteți într-un impas! Este atât de simplu, însă efectele sunt liniștitoare!

Psiholog Monica DOBREA – Iaşi  

Comentarii