De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fetiţă de 3 luni, depistată cu gripă de tip A. Există în continuare un val de viroze şi gripă

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Fetiţă de 3 luni, depistată cu gripă de tip A. Există în continuare un val de viroze şi gripă

Din Ajun şi până în a treia zi de Crăciun au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi 65 de persoane care au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii sau tulburări digestive, 14 dintre aceştia fiind copii.

 

Unul dintre cele mai grave cazuri a fost al unui bebeluş de numai trei luni, depistat cu gripă de tip A. Fetiţa a ajuns la spital în prima zi de Crăciun, prin transfer de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. În urmă cu o săptămână, mama fetiţei a avut primele simptome ale bolii, astfel că a mers la medicul de familie, simptomele fiind ameliorate imediat după ce a început tratamentul. Pe 24 decembrie, mama a observat că fetiţa avea febră 39,1 şi că dormea foarte mult, fiind apatică. I-a administrat antitermice şi a mers la spital unde a fost preluată de echipa medicală, iar pe 26 decembrie, în urma tratamentului specific, starea fetiţei s-a îmbunătăţit.

„Datorită evoluţiei foarte bune a stării de sănătate, bebeluşul va fi externat şi va urma tratamentul la domiciliu sub supravegherea mamei şi a medicului de familie. Ne bucurăm că mama bebeluşului a apelat la personalul de specialitate atunci când a observat primele simptome şi nu a persistat în admnistrarea tratamentului simptomatic la domiciliu. Febra înaltă este un simptom foarte periculos în cazul celor mici, chiar până la vârsta de 5 ani, deoarece poate provoca convulsii”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Tot mai multe cazuri de gripă depistate în ultima perioadă

Medicii infecţionişti reamintesc că gripa este cea mai gravă formă a afecţiunilor respiratorii trebuie tratată cu responsabilitate, mai ales în cazul celor care au risc mai mare de a dezvolta complicaţii. Aici se încadrează persoanele în vârstă, copiii foarte mici, persoanele cu diferite afecţiuni medicale, dar şi femeile însărcinate. La unitatea medicală au fost depistate până acum 10 cazuri de gripă.

Există în continuare şi un val de viroze determinate de virusul respirator sinciţial, care de obicei încep cu dificultăţi de înghiţire, curgerea nasului, tuse seacă, dar şi febră înaltă, peste 38.5 grade C, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respiraţie.

„Acest virus, cu un grad de contagiozitate ridicat, are manifestări comune virozelor respiratorii de care însă, trebuie să ţinem cont, deoarece este principala cauză a bronşiolitelor şi pneumoniilor, afecţiuni periculoase mai ales când vorbim de categorii extreme de vârstă”, a completat medicul ieşean. Pentru stabilirea unui diagnostic corect este necesară testarea. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi este posibilă depistarea a SARS-CoV-2, virus gripal sau virus respirator sinciţial din aceeaşi probă, testarea fiind făcută în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară. 

Comentarii