De Sănătate

Punem punctul pe știi

Fetiţa opărită grav cu ciorbă, ţinută la Spitalul de Copii în vid

luni, 01 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Fetiţa opărită grav cu ciorbă, ţinută la Spitalul de Copii în vid

Medicii amână transportul la Bucureşti tocmai pentru că asta impune devidarea, lucru care aduce risc mare de infecţii fatale.

 

Din noile evaluări privind starea de sănătate a fetiţei de un an şi nouă luni adusă de la Vaslui la Iaşi după ce s-a opărit cu ciorbă fierbinte, reiese faptul că micuţa prezintă arsuri pe 40% din corp. Ea se află în continuare în stare foarte gravă. Din cauza riscului unei infecţii care ar putea surveni în timpul transportului, medicii ieşeni au declarat că transferul fetiţei la Secţia de Mari Arşi a Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti ar putea fi amânat, chiar dacă există aviz pentru efectuarea acestuia.

”Avem capacitatea în acest moment de a trata copilul cel puţin până la o decizie”, a declarat Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfânta Maria Iaşi. Iniţial, la momentul transferului de la Huşi la Iaşi cu elicopterul SMURD, se anunţase că fetiţa ar fi avut arsuri în proporţie de 80-90% din suprafaţa corpului. “În general, la evaluarea primară a unui pacient ars, există o supraestimare a suprafeţei arse, pentru că, de obicei, aceştia sunt agitaţi, prezintă dureri foarte mari şi nu poate fi făcută o estimare exactă”a declarat dr. Lavinia Ionescu. Potrivit prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD Iaşi, fetiţa a fost intubată şi ventilată mecanic chiar din timpul transportului către Iaşi, iar la internarea la Spitalul Sfânta Maria, micuţa era reechilibrată şi stabilă hemodinamic. Imediat însă a intrat în sala de operaţie pentru toaletarea chirurgicală a rănilor. Fetiţa a fost pansată cu un pansament special cu presiune negativă. Mai exact, copilul se află în vid pentru a se minimaliza riscul de contaminare şi pentru a favoriza vindecarea leziunilor.

”Ideal este ca aceste pansamente să rămână 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică şi respiratorie, vă repet, este un copil fragil, acest pansament cu presiune negativă trebuie scos, deci copilul ar fi devidat. Există riscul de contaminare în timpul transportului în acest moment”, a subliniat Lavinia Ionescu. Aceasta a adăugat că, după cele 72 de ore, cât ar trebui să stea copilul în vid, trebuie făcută o reevaluare secundară, iar decizia privind transferul să fie luată în funcţie de starea pacientului. Împreună cu fetiţa a fost adus pe cale terestră şi un băieţel de un an şi opt luni, care se afla cu aceasta în momentul accidentului casnic. Cel mic prezintă însă arsuri doar pe 6% din suprafaţa corpului, în principal pe membrele superioare. 

Comentarii