Fetiţe salvate cu elicopterul după ce s-au spălat pe cap sunt mai bine

Bunica lor le-a dat să se spele cu Cipermetrină, substanţă toxică eficientă în eliminarea căpuşelor şi a altor insecte de pe culturi.

luni, 07 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Fetiţe salvate cu elicopterul după ce s-au spălat pe cap sunt mai bine

Trei fetiţe din satul Jigoreni, comuna Ţibăneşti, au ajuns la spital în urma unei intoxicaţii cu o substanţă de uz veterinar. Fetiţele în vârstă de 6, 9 şi 11 ani au fost spălate pe cap de bunica lor cu Cipermetrină, substanţă toxică eficientă în eliminarea căpuşelor şi a altor insecte de pe culturi. 

Conform unui prospect online, substanţa are o toxicitate moderată pentru om, dar expunerea la cantităţi mari poate fi periculoasă. Reprezentanţii SMURD Iaşi au explicat că a fost trimis elicopterul şi maşina de victime multiple cu ATI la Jigoreni în urma apelului bunicii fetiţelor, care a văzut că acestora li s-a făcut rău după ce le-a spălat cu substanţa toxică.

„Copiii au fost găsiţi conştienţi, substanţa respectivă este toxică, cu potenţial de a dezvolta convulsii atunci când ajunge în circulaţia sangvină. A fost indicată spălarea părului cu apă din abundenţă, lucru care s-a întâmplat până la ajungerea echipajelor noastre. Copii au fost evaluaţi, trataţi cu fluide. Din fericire nu este vorba despre o substanţă care să dezvolte un stop cardio-respirator într-un scurt timp”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. Fetele au transportate la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi, unde medicii au continuat tratarea lor şi au efectuat un amplu set de analize. Concluziile acestora sunt că, în momentul de faţă, copiii sunt în stare stabilă, dar vor fi ţinuţi sub observaţie.

„Starea copiilor este bună, sunt stabili hemodinamic şi respirator, nu au necesitat internare în ATI, sunt manageriaţi pe Secţia de Toxicologie, cu o stare ameliorată faţă de ziua în care au ajuns. Cu siguranţă vor rămâne internaţi pentru repetarea analizelor paraclinice, dar având în vedere că evoluţia a fost bună sub tratamentul instituit prompt, sperăm să nu fie necesare alte intervenţii”, a declarat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului.

Aceasta spune că, în astfel de situaţii, cel mai important pentru părinţi este să sune la numărul de urgenţe – 112 – pentru că în funcţie de substanţa folosită, de modul de aplicare al acesteia, sunt anumite protocoale care, dacă sunt urmate la timp, pot salva viaţa copiilor. „Complicaţii pot apărea cel mai frecvent în caz de ingestie, şi atunci lucrurile sunt mai complicate”, a mai precizat medicul.

Comentarii