Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Financial Times susţine că UBS s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru până la 1 miliard de dolari

GALERIE
Credit_Suisse_and_UBS1
  • Credit_Suisse_and_UBS1
- +

UBS Group s-a oferit să cumpere Credit Suisse pentru până la 1 miliard de dolari, guvernul elveţian intenţionând să schimbe legile ţării pentru a ocoli votul acţionarilor asupra tranzacţiei, a informat duminică Financial Times, citând surse apropiate discuţiilor, transmite Reuters.

Credit Suisse şi UBS au refuzat să comenteze, iar guvernul elveţian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Autorităţile s-au străduit să salveze banca cu o istorie de 167 de ani, care se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume, înainte ca pieţele financiare să se redeschidă luni.

Fiind una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică la nivel mondial, prăbuşirea Credit Suisse s-ar răspândi în întregul sistem financiar. Financial Times scrie că acordul, în totalitate în acţiuni, ar urma să fie semnat duminică.

Citând persoane familiare cu chestiunea, Financial Times spune că o ofertă a fost făcută duminică dimineaţă la preţul de 0,25 franci elveţieni (0,27 dolari) pentru o acţiune Credit Suisse, cu mult sub preţul de închidere de vineri, de 1,86 franci elveţieni, şi aproape şterge acţionarii existenţi ai băncii.

UBS a insistat, de asemenea, asupra unei ”modificări adverse semnificative”, care anulează tranzacţia în cazul în care spread-urile de nerambursare a creditelor cresc cu 1 punct procentual sau mai mult, a adăugat articolul. Cu toate acestea, FT a remarcat că situaţia se mişcă rapid şi nu există nicio garanţie că termenii vor rămâne aceleaşi sau că se va ajunge la o înţelegere.

O persoană care cunoaşte discuţiile de mai devreme a declarat pentru Reuters că UBS a cerut garanţii de 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian, ca parte a unei posibile achiziţii a rivalului său.

Garanţiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părţi din Credit Suisse şi potenţialele costuri pentru litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

O sursă a avertizat anterior că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se combină.

Asociaţia angajaţilor băncilor din Elveţia a cerut duminică crearea imediată a unui grup de lucru care să se ocupe de riscul pentru locurile de muncă.

Negocierile frenetice din weekend cu privire la viitorul Credit Suisse urmează unei săptămâni brutale pentru acţiunile bancare şi eforturilor din Europa şi Statele Unite de a susţine sectorul după prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat 53 de miliarde de dolari Credit Suisse pentru a-şi stabiliza bilanţul. UBS a fost supusă presiuni din partea autorităţilor elveţiene să preia rivalul său local, pentru a ţine criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea duce la separarea diviziei elveţiane a Credit Suisse, în timp ce Bloomberg a relatat că discuţiile de preluare puneau sub semnul întrebării planurile de a-şi retrage banca de investiţii sub brandul First Boston.

Autorităţile americane lucrează cu omologii lor elveţieni pentru a ajuta la intermediarea unei tranzacţii, a scris Bloomberg, în timp ce Sky News a spus că Banca Angliei le-a indicat omologilor internaţionali şi UBS că va sprijini preluarea propusă a Credit Suisse, care consideră Marea Britanie drept o piaţă cheie.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri