Firele mega anchetei Parchetului European în privinţa a şase firme de IT duc către apropiaţii fugarului Sebastian Ghiţă

vineri, 10 noiembrie 2023, 16:30
2 MIN
 Firele mega anchetei Parchetului European în privinţa a şase firme de IT duc către apropiaţii fugarului Sebastian Ghiţă

Ancheta Parchetului European, care a anunţat joi că a efectuat mai multe percheziţii domiciliare pe data de 7 noiembrie în Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi Ialomiţa, vizează oameni şi firme din domeniul IT apropiate de fugarul Sebastian Ghiţă, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Alte surse au confirmat faptul că mai multe persoane care urmau să zboare joi şi vineri la Belgrad pentru petrecerea fugarului ar fi rămas în ţară din cauza anchetelor. Sebastian Ghiţă, care împlineşte azi 45 de ani, se află în Serbia din decembrie 2016, când a fugit din ţară pentru a scăpa de arest. ”O cursă de linie către Belgrad a rămas cu cel puţin 16 locuri goale în urma anchetei Parchetului European”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă apropiată cazului.

Parchetul European a anunţat, joi, că are în curs două anchete privind o presupusă fraudă de 15 milioane de euro. 38 de percheziţii domiciliare au fost efectuate la 7 noiembrie 2023, se arată într-un comunicat al instituţiei. Percheziţiile au fost efectuate în mai multe locaţii din România, inclusiv în Bucureşti, Ploieşti, Cluj şi în judeţul Ialomiţa. De asemenea, au fost efectuate măsuri de investigaţie în Cipru, Cehia şi Malta, precum şi în Monaco şi Statele Unite, prin cooperare internaţională.

În cauză sunt vizate şase proiecte IT finanţate de UE, pentru dezvoltarea de soluţii software inovatoare. Firma suspecta principala e Cymbiot Solutions, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate anchetei. Unic acţionar şi administrator e Vasile Alin Cătălin.

Potrivit unui articol publicat de Profit.ro în 2017, Compania israeliană CymbIoT, furnizor de produse IT care procesează pentru companii date furnizate de diverşi senzori, a intrat pe piaţa din România, pentru supravegherea operaţiunilor locale fiind recrutat generalul Marcel Opriş, fostul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) din ultimii 12 ani, trecut în rezervă în vara acestui an. Compania îl are ca preşedinte al Consiliului de Administraţie pe generalul Giora Eiland, fost preşedinte al Consiliului Naţional de Securitate al Israelului şi ex-consultant pe teme de securitate al foştilor premieri Ariel Sharon şi Ehud Olmert. Marcel Opriş s-a retras din acţionariatul firmei în 2018.

Citeste articolul integral pe G4MEDIA

 

Comentarii