Firma unui fost şef de cabinet al lui Fenechiu, în topul firmelor care au dat lovitura cu proiectele PNRR

miercuri, 14 septembrie 2022, 12:09
4 MIN
 Firma unui fost şef de cabinet al lui Fenechiu, în topul firmelor care au dat lovitura cu proiectele PNRR

Până în septembrie 2022, 87 milioane de lei au fost împărţite de zeci de primării la câteva firme de consultanţă care promit accesarea de fonduri europene prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Afacerişti transpartinici sau foşti oameni politici, un fost şef de cabinet al lui Relu Fenechiu, sau un inculpat trimis în judecată pentru luare de mită se regăsesc printre experţii în fondurie europene plătiţi din bugetele locale.

De cele mai multe ori, societăţile au un singur angajat, iar profitul raportat la ministerul de Finanaţe este apropiat de cifra de afaceri. Asta înseamnă probabil că aceşti consultanţi au documentaţie standard, pe care o completează în funcţie de beneficiar. Pentru această muncă sunt plătiţi între 5.000 şi 130.000 de lei pentru fiecare contract. Dar, cine sunt specialiştii?

Pe primul loc în topul firmelor de consultanţă care au încheiat contracte de achiziţii directe cu primăriile din ţară se situează IfconsMedia SRL. Societatea din Bucureşti a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei şi un profit de 2,9 milioane de lei.

Firma este condusă de Radu Viorel Dornean şi Constanţa Luiza Lazăr. Potrivit buletin.de, numele lui apare în controversata hotărâre a Consiliului General Bucureşti care a dat undă verde Primăriei Bucureşti să plătească 50 de milioane de EURO pentru 4.6 hectare de teren din Parcul Verdi şi care a fost ulterior suspendată. Radu Dornean era, alături de Dragoş Săvulescu, fostul patron Dinamo, unul dintre proprietarii terenului.

Valoarea contractelor de consultanţă cu instituţiile publice semnate de IfconsMedia în vederea implementării PNRR este de 4.667.000 de lei. Cele mai multe dintre ele sunt în sumă fixă de 135.000 de lei, contractele fiind achiziţionate prin procedură directă. Oraşul Otopeni, primăria Sectorului 5 şi Consiliul Judeţean Prahova apar a fi cele mai frecvente instituţii care au plătit consultanţa.

Green Building Structure SRL este o firmă din localitatea Teiu din Argeş, care avea anul trecut un singur angajat şi obiect principal de activitate „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.

Potrivit portalului termene.ro, societatea este administrată de Dumitru Moise, cel care deţine o a doua firmă, Stefcad Topo SRL. Dumitru Moise a fost consilier judeţean PNL în perioada 2012-2016 şi vicepreşedinte al PNL Argeş.

Numai în 2022, valoarea contratelor câştigate de firma acestuia se ridică la 4,3 milioane de lei, cele mai multe dintre ele semnate cu primării conduse de primari liberali din judeţ. Contractele privesc servicii de proiectare tehnică pentru construcţia de lucrări publice sau servicii de consultanţă în proiectare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Valoarea contractelor din urmă se ridică la 3.066.048 de lei.

Pe locul trei în topul analizat de pagina de Facebook a comunitaţii Banii nostri se situează compania Acord Consulting Fond SRL. Din consultanţa pentru PNRR/PNDR a încasat anul acesta 2.685.534 de lei. Clienţii principali sunt din comune din judeţele Olt, Argeş şi Teleorman. Valoarea contractelor se situează între 5.000 şi 130.000 de lei. 

Firma care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 648.000 de lei, un profit de 411.000 de lei şi un singur angajat este deţinută de Graziana Mihaela Pană din comuna Mozăceni Vale, judeţul Argeş.

Euro Consulting SRL din Iaşi este pe locul patru în topul firmelor care oferă consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene, cu contracte în valoare totală de 2.659.000 de lei în 2022. Societatea a declarat anul trecut 6 angajaţi. Clienţii Euro Consulting sunt în mare parte primăriile comunale din Iaşi şi Bacău, valoarea contractelor fiind de cele mai multe ori fixă, adică 130.000 de lei, fiind acordate prin încredinţare directă, fără licitaţie.

Firma este condusă de Dan Mircea Moşneagu, despre care presa locală a relatat că este un apropiat al liberalilor din judeţ, dar nu a ratat nici localităţile conduse de primari social democraţi. Spes Consulting SRL s-a situat pe locul 5 în topul firmelor de consultanţă pentru a depune proiectele comunităţilor locale. Cu afaceri în Iaşi, Bacău, Neamţ, Ialomiţa şi Vrancea, Spes Consulting a obţinut anul trecut şi anul acesta contracte în valoare de 2.479.000 de lei. Firma este condusă de Anamaria Magdalena Ţugui, soţia lui Vali Ţugui, fostul şef de cabinet al lui Relu Fenechiu. În 2021, societatea cu 8 angajaţi a avut o cifră de afaceri de 2,34 milioane de lei şi un profit de 1,36 milioane de lei, o creştere de 93% faţă de anul anterior.

Cititi materialul integral pe presshub.ro

 

 

 

Comentarii