Florin Vizan, directorul portului Constanţa, acuzat că intervine în favoarea celei mai bogate familii din Turcia

miercuri, 21 iunie 2023, 17:40
2 MIN
 Florin Vizan, directorul portului Constanţa, acuzat că intervine în favoarea celei mai bogate familii din Turcia

Florin Vizan, directorul portului Constanţa, PSD, se interpune în relaţiile comerciale dintre două companii private. Un investitor italian din portul Constanţa se plânge autorităţilor de abuzurile lui Vizan, întrebându-se care este baza legală a intervenţionismului de stat. Cumhuriyet, o navă turcească de 4000 de tone plină cu bitum stă la ancoră, zilele acestea, în rada portului Constanţa, negăsindu-şi loc unde să fie descărcată din cauza neînţelegerilor cu compania care deţine monopolul pe descărcarea unor astfel de nave.

Directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) SA Constanţa, Florin Vizan, impus de PSD la şefia acestei companii de stat, a decis să intervină în relaţiile comerciale dintre două companii private. Vizan presează în adrese oficiale operatorul terminalului de bitum din portul Constanţa să-i descarce nava companiei private care a comandat bitumul adus de nava turcească.

Situaţia a stârnit nedumerirea şi furia operatorului privat al terminalului de bitum care l-a luat la rost pe directorul portului Constanţa şi a trimis o sesizare către Consiliul Concurenţei şi alte instituţii ale statului.

Un SRL românesc, Guven Asfalt, decide să importe 4000 de tone de bitum, pe fondul intensificării lucrărilor de infrastructură din România. Acţionarul majoritar al acesteia cu 67% este compania turcească Guven Asfalt Petrol.

Proprietarul navei, care transportă bitumul, este rafinăria Tupras din Turcia, deţinută de familia Koc, cea mai bogată din Turcia, care deţine, printre altele, echipa de fotbal Fenerbahce, uzina Ford de la Craiova, brandul Beko care deţine fabrica Arctic Găeşti etc.

În acţionariatul SRL-ului autohton, care deţine un depozit la Floreşti în judeţul Prahova, au intrat recent şi un investitor autohton, Matei Ionescu, un arhitect care deţine lanţul de restaurante Gargantua din Bucureşti, şi cetăţeanul moldovean, Grigore Cechină. Ambii deţin câte 16,5% fiecare.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii